Waar droomt u van?

Een nieuwe of tweedehands auto want die van u is aan vervanging toe. Een verbouwing door gezinsuitbreiding of uw huis laten renoveren door een lek. Verschillende redenen, maar geld lenen kan opeens noodzakelijk zijn.

Maar ook een luxe wanneer u bijvoorbeeld een mobilhome wilt kopen voor een welverdiende vakantie of een zelfs een wereldreis wilt maken. Geld lenen moet in ieder geval een verstandige en weloverwogen bewuste keuze zijn. Denkt u er inderdaad over na om geld te lenen, maar weet u nog niet precies hoe dit werkt en wat er mogelijk is? Met dit handige overzicht over het aanvragen van een lening helpen we u graag!

Meer info over onze leningen.

Bereken uw lening

Mijn lening berekenen: hoe werkt het?

Lening berekenen en aanvragen én wilt u weten wat de daarbij behorende maandelijkse aflossingen zijn? Maak dan gebruik van onze handige online rekentool. Zo kunt u in één oogopslag zien wat de kenmerken zijn, zoals bijvoorbeeld looptijd en kosten, van de door u gewenste lening of krediet.

Geld lenen: hoe werkt het?

Iedereen heeft wel eens geld nodig om verschillende redenen. Bedenk vooraf goed waar u het krediet precies voor nodig heeft. En bekijk en bereken precies hoeveel geld u nodig heeft voor uw doel, dat helpt in uw beslissing om geld te lenen.

Zodra u voor uzelf heeft vastgesteld waar u de lening voor wenst te gebruiken, kan u een kredietgever raadplegen. Deze kredietgever kan u, op basis van uw wensen en voorkeuren, een voorstel van een consumentenkrediet doen. U ontvangt dan een offerte waarin u het bedrag ziet dat u ontvangt, wat u maandelijks moet aflossen, wat de looptijd is én de rentevoet. Ook staat hierin welke voorwaarden er aan de lening of het krediet verbonden zijn. Dit gebeurt altijd in een Standaard Informatieblad zodat u eenvoudig verschillende kredietverstrekkers met elkaar kunt vergelijken als u dat wilt. Dit informatieblad is Europees verplicht. Dus let er goed op dat u dit ontvangt bij uw offerte.

Waarvoor kan ik geld lenen?

De situaties waarin geld lenen nodig is, lopen uiteen. Een veelvoorkomende reden is de aankoop van een auto, moto, mobilhome of ander voertuig. Sommige mensen vinden het interessant om hiervoor een lening op afbetaling af te sluiten. Zo hoeven ze niet aan hun spaargeld of andere reserves te zitten. Bij andere mensen is de aankoop van een auto pure noodzaak, bijvoorbeeld door een plotselinge verandering van werklocatie of door gezinsuitbreiding.

Een andere, veelvoorkomende reden voor het aanvragen van een lening of krediet is een geplande verbouwing of renovatie. Verbouwingen aan woningen zijn doorgaans goede investeringen, omdat u investeert in de waarde van uw huis want doorgaans wordt een woning meer geld waard door een verbouwing. Een lening aanvragen voor een verbouwing of renovatie kan een goede oplossing zijn. Soms kan het zelfs interessanter zijn dan een wederopname van de hypotheek.

 

Welke leenvormen zijn er?

We onderscheiden grofweg twee leenvormen: de lening op afbetaling en de kredietopening. Over het algemeen is het veilig om te stellen dat een persoonlijke lening wordt afgesloten bij situaties waarin u exact weet hoeveel u nodig heeft en vaak bij grotere leenbedragen.

Een kredietopening is flexibel en meer geschikt wanneer u denkt vaker voor kleinere bedragen geld nodig te hebben of krediet te willen. U kan zowel een gewone kredietopening bij Santander Consumer Finance afsluiten of bij een aangesloten winkel en/of webshop.

Kredietopening

Een kredietopening is, zoals reeds gezegd, een stuk flexibeler. U spreekt met uw kredietgever een kredietlimiet en looptijd af en u mag daarna mag u gedurende onbeperkt opnemen en aflossen –tot aan de kredietlimiet en uw nulstellingsdatum, natuurlijk. U betaalt maandelijks een flexibel bedrag om uw krediet af te lossen. De rente van een kredietopening is variabel en kan dus veranderen van tijd tot tijd. Daar staat tegenover dat u alleen rente betaalt over het krediet dat u ook daadwerkelijk heeft opgenomen.

Santander biedt ook een financiering die u kunt aanvragen in de winkel of webshop voor al uw aankopen. Voor meer informatie hierover en aangesloten winkels kijkt u hier bij betaaloplossingen. 

Lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is een leenvorm waarbij alles vooraf wordt vastgelegd. U leent één bedrag tegenover één rente – in één vaste looptijd met één vast maandbedrag. Handig, want hierdoor weet u exact wat u iedere maand moet betalen en wanneer u klaar bent met aflossen. Een nadeel is wel dat het minder flexibel is en u tussentijds niet kosteloos extra kunt aflossen.

Wat zijn de voorwaarden voor het lenen van geld?

Niet iedereen kan zomaar geld lenen, er zijn voorwaarden aan verbonden die belangrijk zijn. U moet bijvoorbeeld in België wonen, over een vast inkomen beschikken, minstens achttien jaar zijn, de lening vóór een bepaalde leeftijd af kunnen lossen en een Belgische bankrekening hebben. De kredietgever kijkt daarnaast naar een aantal persoonsgebonden factoren die de hoogte van het te lenen bedrag mede bepalen waarvan de hoogte van uw inkomen en uw financiële lasten de belangrijkste zijn - maar daarover later meer.

Kan ik geld lenen met een CKP-registratie?

Wilt u een lening aanvragen? Dan wordt er gecheckt of u een CKP-registratie heeft. De CKP staat voor de Centrale voor kredieten aan particulieren: deze instantie is in België belast met het bijhouden wie een lening heeft – en hoe deze lening wordt afgelost. Een CKP-registratie is geen schande, sterker nog alle leningen en consumentenkredieten worden bij de CKP geregistreerd. Alle kredietgevers zijn verplicht om dit register te raadplegen voordat zij een lening verstrekken. Lees alles over geld lenen en CKP.

Wat kost geld lenen?

Geld lenen kost geld. Het zinnetje komt u ongetwijfeld bekend voor – en niets is minder waar. U leent een bedrag van de bank of kredietgever – en deze verwacht vanzelfsprekend dat u dit terugbetaalt. Daarmee bent u er echter nog niet. Het maandelijkse bedrag dat u aan de kredietgever betaalt, bestaat namelijk niet alleen uit aflossing van de lening of het krediet. Er zit ook een deel rente bij. Simpel gezegd is de rente het percentage van de kosten die u betaalt voor de lening.

Kosten lening

U betaalt bij een lening op afbetaling een vast maandbedrag dat is opgebouwd uit een aflossings- en rentedeel. Het maandbedrag is precies zo berekend dat u in de vastgestelde looptijd uw lening heeft afgelost. Lees meer over de kosten van een lening.

Persoonlijke lening aflossen

Een persoonlijke lening wordt getypeerd door een vaste looptijd en rente. Zo weet u vooraf hoeveel u gaat aflossen en wat u iedere maand kwijt bent aan de, met de kredietaanbieder, overeengekomen leenconstructie.

Stel – u ontvangt halverwege de lening een onverwachte som geld. Dan mag u deze weliswaar gebruiken om sneller af te lossen, maar dan dient u wel extra kosten te betalen. De kredietgever loopt dan namelijk inkomsten mis. U moet dan zelf afwegen wat voor u het meest gunstig is. Lees meer over een persoonlijke lening aflossen.

Kredietopening aflossen

Een kredietopening aflossen werkt in principe hetzelfde als bij een persoonlijke lening, met als enige verschil dat sneller aflossen is toegestaan en het geen extra kosten met zich meebrengt. U kunt met deze vorm van krediet dus kosteloos sneller uw lening aflossen door, bijvoorbeeld, halverwege het traject meer geld te betalen. Of door maandelijks meer af te lossen. Lees meer over een kredietopening aflossen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

De mogelijkheden voor het aanvragen van een lening hangen af van verschillende, persoonsgebonden factoren. Dit zijn onder meer de hoogte van uw inkomen, uw financiële verplichtingen en een eventuele CKP-registratie.

Wat zijn de stappen van het afsluiten van een lening?

U weet inmiddels hoe het lenen van geld werkt en overweegt wellicht een lening aan te vragen. Deze drie stappen bereiden u optimaal voor op het aangaan van een lening.

Stap 1: Bereken het maandbedrag

Met onze handige calculator berekent u het maandbedrag dat u betaalt bij het gewenste leenbedrag en de gekozen looptijd.

Stap 2: Vul het online formulier in

Past het maandbedrag bij u, dan vragen wij u een online aanvraagformulier in te vullen zodat we alvast een eerste beoordeling kunnen doen.

Stap 3: Bespreek verder met uw financieel expert van Santander

U wordt door een financieel expert gebeld die met u uw aanvraag doorloopt en een aantal vragen stelt als dat nodig zou zijn. Hij of zij zal ook met u overlopen welke documenten Santander van u nodig heeft om uw leningaanvraag in orde te brengen.

Stap 4: Santander behandelt uw aanvraag

Santander consulteert de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) van de Nationale Bank van België en doet ook een interne controle. Soms kunnen wij een aanvraag voor een lening niet goedkeuren, omdat de inkomsten-lasten controle aangeeft dat de lening niet verantwoord is. En soms hebben we meer gegevens van u nodig voordat we uw contract kunnen boeken. Dan vragen we u om extra documenten digitaal per e-mail of per post naar ons te sturen. Als al deze controles positief zijn, kunnen we uw aanvraag goedkeuren.

Stap 5: Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u uw contract

Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u daarna het contract via e-mail of via post. U kunt dit rustig doornemen en uw Santander expert bellen indien u nog vragen hebt. Eens u uw contract voor uw lening heeft ondertekend en de nodige bewijsdocumenten - zoals een kopie van uw identiteitskaart, een kopie van bankrekeninguittreksels met bewijs van loon - naar ons hebt gestuurd, kunnen we uw contract boeken. U kunt ons ook alles digitaal via e-mail toesturen.

Stap 6: Na ontvangst van uw contract en nodige documenten, wordt het geld op uw rekening gestort

Daarna ontvangt u uw geld op uw bankrekening.

Een lening aanvragen?

U weet inmiddels alles over het afsluiten van een lening – alleen de daadwerkelijke aanvraag ontbreekt nog. Vraag direct en geheel vrijblijvend online een offerte aan, zodat u direct kunt beginnen met een lening afsluiten en een lening aflossen.

 

Liever een ander bedrag lenen?

Wilt u meer of minder lenen dan , klik dan op het leenbedrag van uw keuze hieronder en bereken meteen uw lening. Wat uw plannen ook zijn, maak ze concreet door te berekenen of u het bedrag kan lenen en wat u dan per maand moet afbetalen. Vraag vrijblijvend en zonder verplichtingen uw lening aan.

Vragen over uw leenaanvraag? Wij helpen u verder

Van 9u tot 17u, maandag tot vrijdag

We zijn ook via email bereikbaar