Een nieuwe auto kopen. De zolder eens flink onder handen nemen. Een uitbouw realiseren. 

Er zijn verschillende, uiteenlopende redenen te bedenken waardoor u in één keer een grote som geld nodig heeft. Een lening op afbetaling kan dan een uitkomst zijn. Zo'n lening helpt u namelijk de totale kosten meteen te betalen. We leggen u hieronder op een overzichtelijk en duidelijke manier uit wat een lening op afbetaling precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn én wanneer u beter af bent met een alternatief, zoals een kredietopening.

Bereken uw lening

Kenmerken van een lening op afbetaling

Een lening op afbetaling of een persoonlijke lening heeft bepaalde voorwaarden die voordelig of misschien juist nadelig kunnen zijn. Blijken deze voorwaarden niet bij uw wensen en situatie te passen, is het misschien beter om niet te lenen, maar om te sparen tot u het benodigde bedrag bijeen heeft.

Voordelen van een lening op afbetaling

  • U ontvangt het geleende bedrag in één keer;
  • U weet precies welk bedrag u maandelijks gaat betalen;
  • U weet hoe lang u bezig bent met aflossen;
  • U kiest uw maandelijkse betaaldatum;
  • U profiteert van een vaste rente die niet afhankelijk is van de markt;

Nadelen van een lening op afbetaling

  • U bent minder flexibel doordat u een vast bedrag leent;
  • Wanneer u het geld voor een bepaald doel leent, ontvangt u het leenbedrag in 1 keer en houdt u niet een bedrag achter de hand;
  • U kunt de looptijd gaandeweg niet aanpassen;
  • U kunt niet zomaar extra aflossen. Extra of eerder aflossen kan wel, maar daar kunnen kosten aan verbonden zijn.

Past een persoonlijke lening niet bij jou?

Geen probleem, misschien is een kredietopening de oplossing.

Een lening op afbetaling: wat is dat eigenlijk?

Een lening op afbetaling is een manier van geld lenen waarbij u het gewenste bedrag in één keer op uw rekening wordt gestort. Deze lening lost u vervolgens maandelijks en over een vooraf vastgestelde looptijd af aan de partij waar dit bedrag vandaan komt: de kredietverstrekker. U betaalt daarvoor een deel interest. Lees meer over wat is een lening op afbetaling.

Waarvoor is een lening op afbetaling geschikt?

Doordat u één keer geld op uw rekening krijgt, is de lening op afbetaling erg geschikt voor aankopen waarbij het bedrag van tevoren vaststaat. Voor de volgende situaties kunt u het geld van een lening op afbetaling gebruiken:

De aanschaf van een auto of tweedehands auto >

Een grote aankoop >

Een verbouwing of aanschaf van een keuken of nieuwe badkamer >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uw lening herfinancieren >

Wat zijn de voorwaarden van zo'n lening?

Kenmerkend aan deze vorm van lenen is het vaste leenbedrag. U leent een bepaald bedrag wat meteen op uw rekening wordt gestort, na goedkeuring van uw aanvraag, en niet meer verhoogd of verlaagd kan worden. Daarnaast heeft deze vorm van lenen een vaste interest en een vaste looptijd. Deze voorwaarden spreekt u van tevoren af met de kredietverstrekker en worden vervolgens vastgelegd in een leencontract. U gaat er dan mee akkoord dat u deze afspraken tussentijds niet meer kunt wijzigen.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.

Wat kost het afsluiten van een lening?

Dat geld lenen geld kost, wist u waarschijnlijk al. De exacte kosten zijn afhankelijk van uw situatie. Het maandbedrag wordt beïnvloed door de looptijd. U betaalt een vast bedrag per maand, wat voor een deel bestaat uit aflossing en voor een deel uit rente. De looptijd die u kiest om uw lening af te lossen, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en voorkeuren, maar de looptijden zijn ook wettelijk bepaald in functie van het leenbedrag.

Heeft u bijvoorbeeld geld nodig om een auto of een tweedehandsauto aan te schaffen? Bedenkt u dan goed hoe lang deze auto ongeveer meegaat. U sluit natuurlijk géén tienjarige lening af voor een wagen die vijf jaar lang rijdt. Een lening met een looptijd tussen de twee en de tien jaar is het meest gebruikelijk. De langst mogelijke looptijd bij Santander is tien jaar en omdat dit wettelijk is bepaald in functie van het leenbedrag, is dit voor 10 jaar mogelijk voor bedragen vanaf €20.001 tot en met €50.000. 

Lees meer over de kosten van een lening op afbetaling.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Heeft u ergens een lening lopen? Dan staat u geregistreerd in de CKP. CKP staat voor de Centrale voor Kredieten aan Particulieren en is onderdeel van de Nationale Bank van België. Iedere Belgische burger die een lening heeft lopen, is geregistreerd. Als uw lening afgelopen is, zal u nog 3 maand in de CKP staan, maar de kredietverstrekker houdt enkel rekening met lopende leningen.

Lees meer over de CKP.

 

Hoe zit het met betalen van rente?

U betaalt iedere maand een vast bedrag aan uw kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat voor een deel uit aflossing en voor een deel uit rente. De rente betaalt u over het deel dat u nog niet heeft afbetaald. Dat maakt het rentedeel gedurende de looptijd dus steeds kleiner.

Lees meer over de rente van een persoonlijke lening.

Goed – nu weet ik wat een lening op afbetaling is. Maar wat is dan een kredietopening?

Een kredietopening is ook een lening, maar dan een versie met een zogenoemde maximale kredietlimiet. Deze ruimte noemen we ook wel de bestedingsruimte. Het grote verschil is dat u geen vast bedrag leent, maar een bestedingsruimte krijgt. Hoeveel geld u daarvan besteedt, is aan u.

Een bijkomend verschil is het feit dat de rente variabel is. De looptijd staat eveneens vast en het extra of helemaal aflossen van het openstaande bedrag kan zonder extra kosten en is dus boetevrij.

Een ander verschil bij de kredietopening is de nulstelling. De nulstelling is ingevoerd in 2013 en maakt sindsdien deel uit van de Belgische wetgeving op het consumentenkrediet.

Wanneer kies ik voor een kredietopening in plaats van voor een lening?

Een kredietopening is handig wanneer u niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft. Koopt u een auto? Dan weet u precies wat deze kost en is een lening op afbetaling de meest voor de hand liggende optie. Een kredietopening is geschikt om extra geld achter de hand te hebben zodat u erover kunt beschikken wanneer u het nodig heeft en het ook weer kunt aflossen zodra u meer geld heeft. Omdat u er een betaalkaart gratis bij krijgt en deze overal kunt gebruiken, heeft u altijd voldoende beschikbaar geld.

 

Wat als er iets verandert waardoor ik moeite heb met betalen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets aan uw situatie verandert waardoor u moeite krijgt met het afbetalen van uw lening. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een scheiding – dit soort grote veranderingen in uw leven heeft u niet altijd in de hand, maar kunnen een grote impact hebben op het kunnen terugbetalen van uw lening.

Het belangrijkste in een dergelijk geval is dat u contact opneemt met ons. Zolang u grote veranderingen in uw financiële situatie aan ons laat weten, kan er altijd in samenspraak naar een oplossing gezocht worden.

Lees meer over wat u moet doen.

Wat is een verzekering overlijden?

Heeft u een lening afgesloten? Onthoud dan goed dat de verplichting om de openstaande schuld te betalen naar uw nabestaanden gaat op het moment dat u komt te overlijden en uw erfenis aanvaard wordt. Wilt u hen daar niet mee opzadelen? Dan biedt de verzekering overlijden uitkomst. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over uw schulden. Een verzekering overlijden is altijd optioneel bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Wat is een verzekering arbeidsongeschiktheid?

Heeft u een lening afgesloten? Stel dat u ziek wordt of een ongeval hebt gehad, dan kunt u, als u bij het afsluiten van de lening een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt genomen, deze verzekering gebruiken. Concreet betekent het dat uw maandbedrag overgenomen wordt na 15 dagen arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval. Een verzekering arbeidsongeschiktheid is altijd optioneel bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Wat is een verzekering onvrijwillige werkloosheid?

Heeft u een lening afgesloten? Stel dat u uw werk verliest, dan kunt u, als u bij het afsluiten van de lening een verzekering onvrijwillige werkloosheid hebt genomen, deze verzekering gebruiken. Concreet betekent het dat na 1 maand onvrijwillige werkloosheid uw maandbedrag overgenomen wordt, en dit tot maximum 1 jaar. Een verzekering onvrijwillige werkloosheid is altijd optioneel bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Ik heb besloten: een persoonlijke lening is iets voor mij. Wat nu?

Bij Santander leent u verantwoord. Bij de aanvraag checken wij daarom altijd eerst uw financiële situatie. Wilt u eerst weten wat u maximaal kunt lenen? Dan zijn dit de volgende stappen. U kunt dan zelf beoordelen of de lening bij u past en leent u met een gerust gevoel.

Bereken het maandbedrag
Met onze handige calculator berekent u het maandbedrag dat u betaalt bij het gewenste leenbedrag en de gekozen looptijd.

Vul het online formulier in
Past het maandbedrag bij u, dan vragen wij u een online aanvraagformulier in te vullen zodat we alvast een eerste beoordeling kunnen doen.

Bespreek verder met uw financieel expert van Santander
U wordt door een financieel expert gebeld die met u uw aanvraag doorloopt en een aantal vragen stelt als dat nodig zou zijn. Hij of zij zal ook met u overlopen welke documenten Santander van u nodig heeft om uw leningaanvraag in orde te brengen.

Santander behandelt uw aanvraag
Santander consulteert de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) van de Nationale Bank van België en doet ook een interne controle. Soms kunnen wij een aanvraag voor een lening niet goedkeuren, omdat de inkomsten-lasten controle aangeeft dat de lening niet verantwoord is. En soms hebben we meer gegevens van u nodig voordat we uw contract kunnen boeken. Dan vragen we u om extra documenten digitaal per e-mail of per post naar ons te sturen. Als al deze controles positief zijn, kunnen we uw aanvraag goedkeuren.

Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u uw contract
Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u daarna het contract via e-mail of via post. U kunt dit rustig doornemen en uw Santander expert bellen indien u nog vragen hebt. Eens u uw contract voor uw lening heeft ondertekend en de nodige bewijsdocumenten - zoals een kopie van uw identiteitskaart, een kopie van bankrekeninguittreksels met bewijs van loon - naar ons hebt gestuurd, kunnen we uw contract boeken. U kunt ons ook alles digitaal via e-mail toesturen.

Na ontvangst van uw contract en nodige documenten, wordt het geld op uw rekening gestort
Daarna ontvangt u uw geld op uw bankrekening. 

Liever persoonlijk contact?

Bij Santander leent u verantwoord. We begrijpen het als u liever persoonlijk contact heeft en geen online aanvraag wilt invullen.

  1. U bespreekt alles met een financieel expert: welk leenbedrag u wenst, voor welke periode u wilt lenen. Samen met u doorloopt hij of zij een aantal vragen als dat nodig zou zijn, welke documenten Santander van u nodig heeft om uw leningaanvraag in orde te brengen.
  2. Santander consulteert de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) van de Nationale Bank van België en doet ook een interne controle. Soms kunnen wij een aanvraag voor een lening niet goedkeuren, omdat de inkomsten-lasten controle aangeeft dat de lening niet verantwoord is. En soms hebben we meer gegevens van u nodig voordat we uw contract kunnen boeken. Dan vragen we u om extra documenten digitaal per e-mail of per post naar ons te sturen, Als al deze controles positief zijn, kunnen we uw aanvraag goedkeuren.
  3. Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u daarna het contract via e-mail of via post. U kunt dit rustig doornemen en uw Santander expert bellen indien u nog vragen hebt. Eens u uw contract voor uw lening heeft ondertekend en de nodige bewijsdocumenten - zoals een kopie van uw identiteitskaart, een kopie van bankrekeninguittreksels met bewijs van loon - naar ons hebt gestuurd, kunnen we uw contract boeken. U kunt ons ook alles digitaal via email toesturen. Daarna ontvangt u uw geld op uw bankrekening. .

Lening aanvragen

Het aanvragen van een lening op afbetaling start met het invullen van een online formulier of het bellen naar 09 235 50 96. De aanvraag voor een lening op afbetaling wordt hier in een aantal stappen geregeld: aanvragen, goedkeuren en geld ontvangen. U ontvangt gedurende het ganse proces een helder beeld van wat wij u zoal kunnen aanbieden.

Bij het invullen van het aanvraagformulier of tijdens uw gesprek met een financieel expert, krijgt u ook de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Dit kan betekenen een overlijdens-, arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsverzekering. Of één of twee van deze verzekeringen, daar dit afhangt van uw persoonlijke situatie. Een kredietverstrekker is verplicht u een duidelijk overzicht van alle voorwaarden te tonen. Een duidelijke vermelding van het jaarlijkse kostenpercentage is ook een vereiste. Het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de rente met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat percentage is wettelijk bepaald en mag niet boven een wettelijk vastgesteld percentage komen. Dit percentage kan 2 keer per jaar door de overheid aangepast worden en dan moet de kredietverstrekker dit maximum percentage of een lager percentage aan de klanten aanbieden.

Iets anders waar u goed op moet letten, is of de kredietverstrekker lid is van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) die de gedragscodes en aanbevelingen onderschrijft. Het is niet verstandig om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker zonder geldige BVK-vergunning.

Maak tot slot een weloverwogen beslissing. Zet nooit zomaar ergens een handtekening onder en laat u niet afleiden door opdringerige verstrekkers of haastige spoed. Het afsluiten van een persoonlijke lening is een belangrijk besluit. Bepaal wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en laat u vervolgens daardoor leiden.

Algemene voorwaarden Lening op afbetaling

 

Ik begrijp nu wat een lening op afbetaling is. Moet ik tot slot nog iets weten?

Een lening op afbetaling is bij uitstek geschikt als u een grote aankoop moet doen waarvan het bedrag van tevoren vaststaat. Bij deze manier van geld lenen leent u een vast bedrag aan een vaste looptijd en rente. Door op deze manier geld te lenen bij Santander, weet u altijd waar u aan toe bent en proberen we u altijd zo goed mogelijk te helpen als er opeens veranderingen in uw situatie zijn.

Het is tenslotte een goed idee om onze handige calculator te gebruiken. U kunt hiermee precies uitrekenen wat het maandbedrag, het JKP (jaarlijks kostenpercentage) en de aflossingstermijn zijn bij het bedrag dat u in gedachten hebt. Wel zo handig!

Veelgestelde vragen

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij u het gewenste bedrag in één keer op uw rekening wordt gestort. Deze lening lost u vervolgens maandelijks en over een vooraf vastgestelde looptijd af aan de partij waar dit bedrag vandaan komt: de kredietverstrekker. U betaalt daarvoor een deel interest.

Lees meer over wat een persoonlijke lening is.

Hoe betaal ik een persoonlijke lening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u uw persoonlijke lening af. Het af te lossen maandbedrag wordt van tevoren bepaald in functie van het leenbedrag en de looptijd. Maandelijks wordt dit leenbedrag geïncasseerd zolang de lening loopt. De persoonlijke lening is afbetaald wanneer alle looptijden op tijd zijn betaald. U betaalt het afgesproken vaste bedrag per maand via een domiciliëring, daar heeft u geen omkijken naar. Santander incasseert automatisch op de betaaldag die u kiest (1e, 8e, 15e of 22e van de maand) en afspreekt tijdens uw gesprek met uw financieel expert.

Lees meer over persoonlijke lening afbetaling.

Kan ik een persoonlijke lening herfinancieren?

Ja. Wie zijn of haar persoonlijke lening of lening op afbetaling wilt herfinancieren, kan ook eventueel van leenvorm veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een persoonlijke lening een kredietopening wordt – of andersom. Dat levert in specifieke gevallen voordelen op. Voorbeelden: een nieuwe looptijd óf de mogelijkheid tot extra aflossen zonder extra kosten. Een persoonlijke lening herfinancieren verloopt in drie stappen: aanvragen, goedkeuren én geld ontvangen. En dat kan allemaal online: u kunt uw lening digitaal omdopen tot een andere leenvorm – met betere voorwaarden en een lagere rente. Wilt u liever persoonlijk contact met één van onze medewerkers? Dat kan natuurlijk ook. Van maandag tot en met vrijdag kunt u tussen 09.00 - 17.00 uur bellen naar 09 235 50 96.

Lees meer over herfinanciering van een persoonlijke leningen.

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u op uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van de lening en de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag, het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een verzekering (werkloosheid, overlijden, invaliditeit). Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling.

Lees meer over de rente bij een persoonlijke lening.

Wat kost een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten oftewel de rente die u voor het geleende bedrag betaalt. Dit verschilt per lening en situatie omdat de hoogte van het bedrag en de rente anders kunnen zijn. Het is daarom niet echt mogelijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de maandelijkse kosten zijn. Bij een persoonlijke lening is het rentepercentage vooraf vastgelegd. De rente die u betaalt, is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen.

Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening.

Wat is een simulatie van een persoonlijke lening?

Een simulatie betekent dat u het bedrag dat u mogelijk wilt lenen, kunt invoeren in een calculator. U ziet dan direct wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zijn. U kunt een simulatie doen voor alle bedragen vanaf €501 tot en met €50.000 invoeren op www.santander.be.

Lees meer over een persoonlijke lening simulatie.

*Representatief voorbeeld : voor een lening op afbetaling van € 10.500 bedraagt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) 12,95% (vaste jaarlijkse debetrente: 12,95%), terugbetaalbaar in 60 maandelijkse aflossingen van €234,84, hetzij een totaal terug te betalen bedrag van €14.090,40.

Bij Santander Consumer Finance kan je met een lening op afbetaling lenen voor bedragen van € 501 tot € 50.000, met een looptijd van minimum 1 jaar en maximum 10 jaar en met een maximum JKP van 15,95%.