Een nieuwe auto kopen. De zolder eens flink onder handen nemen. Een uitbouw realiseren.
Er zijn verschillende, uiteenlopende redenen te bedenken waardoor u in één keer een grote som geld nodig heeft. Een lening op afbetaling kan dan een uitkomst zijn. Zo'n lening helpt u namelijk de totale kosten meteen te betalen. We leggen u hieronder op een overzichtelijk en duidelijke manier uit wat een lening op afbetaling precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn én wanneer u beter af bent met een alternatief, zoals een kredietopening.
Geen probleem, misschien is een kredietopening de oplossing.
Dat geld lenen geld kost, wist u waarschijnlijk al. De exacte kosten zijn afhankelijk van uw situatie. Het maandbedrag wordt beïnvloed door de looptijd. U betaalt een vast bedrag per maand, wat voor een deel bestaat uit aflossing en voor een deel uit rente. De looptijd die u kiest om uw lening af te lossen, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en voorkeuren, maar de looptijden zijn ook wettelijk bepaald in functie van het leenbedrag.
Heeft u bijvoorbeeld geld nodig om een auto of een tweedehandsauto aan te schaffen? Bedenkt u dan goed hoe lang deze auto ongeveer meegaat. U sluit natuurlijk géén tienjarige lening af voor een wagen die vijf jaar lang rijdt. Een lening met een looptijd tussen de twee en de tien jaar is het meest gebruikelijk. De langst mogelijke looptijd bij Santander is tien jaar en omdat dit wettelijk is bepaald in functie van het leenbedrag, is dit voor 10 jaar mogelijk voor bedragen vanaf €20.001 tot en met €50.000.
Lees meer over de kosten van een lening op afbetaling.
Heeft u ergens een lening lopen? Dan staat u geregistreerd in de CKP. CKP staat voor de Centrale voor Kredieten aan Particulieren en is onderdeel van de Nationale Bank van België. Iedere Belgische burger die een lening heeft lopen, is geregistreerd. Als uw lening afgelopen is, zal u nog 3 maand in de CKP staan, maar de kredietverstrekker houdt enkel rekening met lopende leningen.
Lees meer over de CKP.
Een kredietopening is handig wanneer u niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft. Koopt u een auto? Dan weet u precies wat deze kost en is een lening op afbetaling de meest voor de hand liggende optie. Een kredietopening is geschikt om extra geld achter de hand te hebben zodat u erover kunt beschikken wanneer u het nodig heeft en het ook weer kunt aflossen zodra u meer geld heeft. Omdat u er een betaalkaart gratis bij krijgt en deze overal kunt gebruiken, heeft u altijd voldoende beschikbaar geld.
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets aan uw situatie verandert waardoor u moeite krijgt met het afbetalen van uw lening. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een scheiding – dit soort grote veranderingen in uw leven heeft u niet altijd in de hand, maar kunnen een grote impact hebben op het kunnen terugbetalen van uw lening.
Het belangrijkste in een dergelijk geval is dat u contact opneemt met ons. Zolang u grote veranderingen in uw financiële situatie aan ons laat weten, kan er altijd in samenspraak naar een oplossing gezocht worden.
Lees meer over wat u moet doen.
Bij Santander leent u verantwoord. Bij de aanvraag checken wij daarom altijd eerst uw financiële situatie. Wilt u eerst weten wat u maximaal kunt lenen? Dan zijn dit de volgende stappen. U kunt dan zelf beoordelen of de lening bij u past en leent u met een gerust gevoel.
Het aanvragen van een lening op afbetaling start met het invullen van een online formulier of het bellen naar 09 235 50 96. De aanvraag voor een lening op afbetaling wordt hier in een aantal stappen geregeld: aanvragen, goedkeuren en geld ontvangen. U ontvangt gedurende het ganse proces een helder beeld van wat wij u zoal kunnen aanbieden.
Bij het invullen van het aanvraagformulier of tijdens uw gesprek met een financieel expert, krijgt u ook de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Dit kan betekenen een overlijdens-, arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidsverzekering. Of één of twee van deze verzekeringen, daar dit afhangt van uw persoonlijke situatie. Een kredietverstrekker is verplicht u een duidelijk overzicht van alle voorwaarden te tonen. Een duidelijke vermelding van het jaarlijkse kostenpercentage is ook een vereiste. Het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de rente met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat percentage is wettelijk bepaald en mag niet boven een wettelijk vastgesteld percentage komen. Dit percentage kan 2 keer per jaar door de overheid aangepast worden en dan moet de kredietverstrekker dit maximum percentage of een lager percentage aan de klanten aanbieden.
Iets anders waar u goed op moet letten, is of de kredietverstrekker lid is van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) die de gedragscodes en aanbevelingen onderschrijft. Het is niet verstandig om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker zonder geldige BVK-vergunning.
Maak tot slot een weloverwogen beslissing. Zet nooit zomaar ergens een handtekening onder en laat u niet afleiden door opdringerige verstrekkers of haastige spoed. Het afsluiten van een persoonlijke lening is een belangrijk besluit. Bepaal wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en laat u vervolgens daardoor leiden.
Algemene voorwaarden Lening op afbetaling