Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen waarbij u het volledige bedrag in één keer ontvangt om een grote aankoop of een project mee te financieren. Deze lening betaalt u vervolgens in maandbedragen af aan de kredietverstrekker. Daarbij betaalt u ook een stukje rente (het jaarlijks kostenpercentage), dat is de prijs die de kredietverstrekker aan u berekent voor het lenen van het bedrag.

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening behoort tot het consumentenkrediet. Dit betekent dat het bedoeld is voor het aanschaffen van goederen of diensten met een beperkte houdbaarheid. Nu moet u dat beperkt houdbaar niet al te letterlijk nemen, want een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van een auto of voor een verbouwing. Typerend voor een persoonlijke lening is dat u het bedrag meestal direct en in één keer uitgeeft. U weet hoeveel u nodig heeft, welk bedrag u elke maand moet aflossen en in hoeveel termijnen dit moet gebeuren.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is de duidelijke afspraak over de hoogte van het maandbedrag, de termijn waarbinnen de lening wordt terugbetaald en welke JKP of rente u betaalt. De rente en looptijd veranderen tussentijds niet, wat het een duidelijke leenvorm maakt: u komt dus niet voor verrassingen te staan. Daarnaast ontvangt u het complete bedrag in één keer, zodat u het zelf kunt besteden waaraan u wilt.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Het is niet mogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, zoals bij een kredietopening. Ook staat de rente vast en profiteert u niet wanneer de rente tijdens de looptijd daalt. Bovendien is de kans groot dat u een extra bedrag moet betalen wanneer u besluit tussentijds meer af te lossen.

Wat is het verschil tussen een lening en een kredietopening?

We noemden net al dat het bij een persoonlijke lening niet mogelijk is om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, maar er zijn meer verschillen tussen een lening en een kredietopening. Zo staat de rente in het geval van een lening vast en is bij een kredietopening de rente variabel. Dat betekent dat de rente kan veranderen tijdens het terugbetalen. U kunt daarnaast bij een lening niet altijd boetevrij aflossen, terwijl dit bij een kredietopening wel zo is. Bij een lening weet u precies wat uw laatste maandbedrag is. Terwijl bij de kredietopening er een nulstellingsdatum is. Dit is de datum waarop uw krediet op ‘nul’ moet staan. Heeft u de laatste maanden voor de nulstellingsdatum geen geld meer opgenomen, dan is het bedrag dat u moet betalen voor de nulstellingsdatum normaal gezien een stuk minder dan als u wel nog geld heeft opgenomen. U ontvangt van Santander 3 maand voor de nulstellingsdatum een brief dat de nulstellingsdatum van uw kredietlijn eraan komt. Als u geld opneemt via Mijn Rekening, zult u ook een boodschap krijgen dat uw kredietlijn in 3 maand op ‘nul’ moet staan en dat u dus het uitstaande bedrag moet terugbetaald hebben.

Wanneer kies ik voor deze leenvorm?

U kiest voor het afsluiten van een persoonlijke lening wanneer u vooraf weet welk bedrag u nodig heeft. Met andere woorden: een persoonlijke lening is de beste optie wanneer het leenbedrag - voor het goed of dienst waarvoor u het geld voor nodig heeft - al bekend is. Dit is bijvoorbeeld zo bij het kopen van een nieuwe of tweedehandsauto of het laten uitvoeren van een verbouwing, waarvoor u al een offerte heeft ontvangen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Het bedrag dat u kunt lenen verschilt per persoon. Uw woonsituatie, werksituatie en eventuele andere leningen die u heeft afgesloten zijn zaken hierop van invloed.

Veelgestelde vragen

Hoe betaal ik een persoonlijke lening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u uw persoonlijke lening af. Het af te lossen maandbedrag wordt van tevoren bepaald in functie van het leenbedrag en de looptijd. Maandelijks wordt dit leenbedrag geïncasseerd zolang de lening loopt. De persoonlijke lening is afbetaald wanneer alle looptijden op tijd zijn betaald. U betaalt het afgesproken vaste bedrag per maand via een domiciliëring, daar heeft u geen omkijken naar. Santander incasseert automatisch op de betaaldag die u kiest (1e, 8e, 15e of 22e van de maand) en afspreekt tijdens uw gesprek met uw financieel expert.

Lees meer over persoonlijke lening afbetaling.

Kan ik een persoonlijke lening herfinancieren?

Ja. Wie zijn of haar persoonlijke lening of lening op afbetaling wilt herfinancieren, kan ook eventueel van leenvorm veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een persoonlijke lening een kredietopening wordt – of andersom. Dat levert in specifieke gevallen voordelen op. Voorbeelden: een nieuwe looptijd óf de mogelijkheid tot extra aflossen zonder extra kosten. Een persoonlijke lening herfinancieren verloopt in drie stappen: aanvragen, goedkeuren én geld ontvangen. En dat kan allemaal online: u kunt uw lening digitaal omdopen tot een andere leenvorm – met betere voorwaarden en een lagere rente. Wilt u liever persoonlijk contact met één van onze medewerkers? Dat kan natuurlijk ook. Van maandag tot en met vrijdag kunt u tussen 09.00 - 17.00 uur bellen naar 09 235 50 96.

Lees meer over herfinanciering van een persoonlijke leningen.

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u op uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van de lening en de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag, het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een verzekering (werkloosheid, overlijden, invaliditeit). Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling.

Lees meer over de rente bij een persoonlijke lening.

Wat kost een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten oftewel de rente die u voor het geleende bedrag betaalt. Dit verschilt per lening en situatie omdat de hoogte van het bedrag en de rente anders kunnen zijn. Het is daarom niet echt mogelijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de maandelijkse kosten zijn. Bij een persoonlijke lening is het rentepercentage vooraf vastgelegd. De rente die u betaalt, is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen.

Lees meer over de kosten van een persoonlijke lening.

Wat is een simulatie van een persoonlijke lening?

Een simulatie betekent dat u het bedrag dat u mogelijk wilt lenen, kunt invoeren in een calculator. U ziet dan direct wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zijn. U kunt een simulatie doen voor alle bedragen vanaf €501 tot en met €50.000 invoeren op www.santander.be.

Lees meer over een persoonlijke lening simulatie.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.