Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen waarbij u het volledige bedrag in één keer ontvangt om een grote aankoop of een project mee te financieren. Deze lening betaalt u vervolgens in maandbedragen af aan de kredietverstrekker. Daarbij betaalt u ook een stukje rente (het jaarlijks kostenpercentage), dat is de prijs die de kredietverstrekker aan u berekent voor het lenen van het bedrag.

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening behoort tot het consumentenkrediet. Dit betekent dat het bedoeld is voor het aanschaffen van goederen of diensten met een beperkte houdbaarheid. Nu moet u dat beperkt houdbaar niet al te letterlijk nemen, want een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van een auto of voor een verbouwing. Typerend voor een persoonlijke lening is dat u het bedrag meestal direct en in één keer uitgeeft. U weet hoeveel u nodig heeft, welk bedrag u elke maand moet aflossen en in hoeveel termijnen dit moet gebeuren.

Wat is het verschil tussen een lening en een kredietopening?

We noemden net al dat het bij een persoonlijke lening niet mogelijk is om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen, maar er zijn meer verschillen tussen een lening en een kredietopening. Zo staat de rente in het geval van een lening vast en is bij een kredietopening de rente variabel. Dat betekent dat de rente kan veranderen tijdens het terugbetalen. U kunt daarnaast bij een lening niet altijd boetevrij aflossen, terwijl dit bij een kredietopening wel zo is. Bij een lening weet u precies wat uw laatste maandbedrag is. Terwijl bij de kredietopening er een nulstellingsdatum is. Dit is de datum waarop uw krediet op ‘nul’ moet staan. Heeft u de laatste maanden voor de nulstellingsdatum geen geld meer opgenomen, dan is het bedrag dat u moet betalen voor de nulstellingsdatum normaal gezien een stuk minder dan als u wel nog geld heeft opgenomen. U ontvangt van Santander 3 maand voor de nulstellingsdatum een brief dat de nulstellingsdatum van uw kredietlijn eraan komt. Als u geld opneemt via Mijn Rekening, zult u ook een boodschap krijgen dat uw kredietlijn in 3 maand op ‘nul’ moet staan en dat u dus het uitstaande bedrag moet terugbetaald hebben.

Wanneer kies ik voor deze leenvorm?

U kiest voor het afsluiten van een persoonlijke lening wanneer u vooraf weet welk bedrag u nodig heeft. Met andere woorden: een persoonlijke lening is de beste optie wanneer het leenbedrag - voor het goed of dienst waarvoor u het geld voor nodig heeft - al bekend is. Dit is bijvoorbeeld zo bij het kopen van een nieuwe of tweedehandsauto of het laten uitvoeren van een verbouwing, waarvoor u al een offerte heeft ontvangen.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Het bedrag dat u kunt lenen verschilt per persoon. Uw woonsituatie, werksituatie en eventuele andere leningen die u heeft afgesloten zijn zaken hierop van invloed.

Veelgestelde vragen