Het is geen alledaagse bezigheid: het aanvragen van een persoonlijke lening. U weet inmiddels echter wel – geld lenen kost geld. Het is alleen nog de vraag hoeveel geld dit dan precies is. Daarom gaan we hieronder in op verschillende aspecten, maar voornamelijk het kostenplaatje en het berekenen van een persoonlijke lening. Gebruik dit in uw voordeel!

 

Wat zijn de maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening?

Uw maandelijkse kosten bij een persoonlijke lening bestaan uit de aflossing van uw lening en de kosten oftewel de rente die u voor het geleende bedrag betaalt. Dit verschilt per lening en situatie omdat de hoogte van het bedrag en de rente anders kunnen zijn. Het is daarom niet echt mogelijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de maandelijkse kosten zijn.

Is dit het enige dat u maandelijks betaalt bij een persoonlijke lening?

Nee, dat niet. Een deel van de maandelijkse betaling is aflossing en het andere deel dat u betaalt is rente. Bij een persoonlijke lening is ook dit rentepercentage vooraf vastgelegd. De rente die u betaalt, is gebaseerd op onze inkoopprijs van het geld; dat is de marktrente die wij betalen. 

Daarnaast betaalt u bij sommige kredietverstrekkers nog andere kosten. Bij Santander Consumer Finance zijn de percentages “Debetrentevoet op jaarbasis” en “Jaarlijkse kostenpercentage” altijd hetzelfde, wat betekent dat u géén extra kosten betaalt. Dit is iets waarop u kunt letten wanneer u leningen van diverse kredietverstrekkers vergelijkt. De lening is in z'n geheel is terugbetaald, wanneer het einde van de looptijd is bereikt. Dat wil zeggen, als er geen achterstanden in uw betalingen zijn ontstaan. Maar daarover later meer.

 

Wat voor invloed heeft de looptijd op de kosten?

De looptijd is zeker van belang op het bedrag dat u per maand kwijt bent, omdat een kortere looptijd zorgt voor minder kosten. U lost immers sneller af en betaalt daardoor minder rentekosten. Het is daarom aan te raden om, wanneer u een hoger bedrag per maand kunt missen, voor een kortere looptijd te kiezen. Het maandbedrag is dan weliswaar hoger, maar daar staat weer tegenover dat u eerder van uw lening af bent. Puntje bij paaltje zorgt dat voor lagere totale kosten. Samengevat: hoe korter de looptijd, hoe sneller de aflossing en hoe minder de rente.

Maar wees wel reëel, als een hoger maandbedrag lastig wordt omdat u bijvoorbeeld nog andere uitgaven verwacht, kies dan voor een langere looptijd. Uw totale kosten worden dan uiteindelijk wel hoger maar uw kosten per maand zijn dan lager. De beslissing is aan u.

 

Hoe bereken ik mijn kosten voor een lening?

Geld lenen? Maak dan gebruik van onze handige calculator om te berekenen wát u betaalt en voor hoe lang. Handig om alle kosten goed en duidelijk in beeld te brengen!

Veelgestelde vragen

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een manier van geld lenen waarbij u het gewenste bedrag in één keer op uw rekening wordt gestort. Deze lening lost u vervolgens maandelijks en over een vooraf vastgestelde looptijd af aan de partij waar dit bedrag vandaan komt: de kredietverstrekker. U betaalt daarvoor een deel interest.

Lees meer over wat een persoonlijke lening is.

Hoe betaal ik een persoonlijke lening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u uw persoonlijke lening af. Het af te lossen maandbedrag wordt van tevoren bepaald in functie van het leenbedrag en de looptijd. Maandelijks wordt dit leenbedrag geïncasseerd zolang de lening loopt. De persoonlijke lening is afbetaald wanneer alle looptijden op tijd zijn betaald. U betaalt het afgesproken vaste bedrag per maand via een domiciliëring, daar heeft u geen omkijken naar. Santander incasseert automatisch op de betaaldag die u kiest (1e, 8e, 15e of 22e van de maand) en afspreekt tijdens uw gesprek met uw financieel expert.

Lees meer over persoonlijke lening afbetaling.

Wat is de rente bij een persoonlijke lening?

Hoeveel rente u op uw lening betaalt, is gebonden aan de specifieke kenmerken van de lening en de marktrente. De marktrente is de inkoopprijs van het geld dat u leent. Daarnaast letten kredietverstrekkers doorgaans op verschillende factoren, waaronder de hoogte van het te lenen bedrag, het risicoprofiel en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een verzekering (werkloosheid, overlijden, invaliditeit). Uiteindelijk komt daar een bedrag uit dat mede is gebaseerd op uw persoonlijke situatie en uw zogenoemde risicoprofiel. Santander doet dat overigens niet. Iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling.

Lees meer over de rente bij een persoonlijke lening.

Kan ik een persoonlijke lening herfinancieren?

Ja. Wie zijn of haar persoonlijke lening of lening op afbetaling wilt herfinancieren, kan ook eventueel van leenvorm veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een persoonlijke lening een kredietopening wordt – of andersom. Dat levert in specifieke gevallen voordelen op. Voorbeelden: een nieuwe looptijd óf de mogelijkheid tot extra aflossen zonder extra kosten. Een persoonlijke lening herfinancieren verloopt in drie stappen: aanvragen, goedkeuren én geld ontvangen. En dat kan allemaal online: u kunt uw lening digitaal omdopen tot een andere leenvorm – met betere voorwaarden en een lagere rente. Wilt u liever persoonlijk contact met één van onze medewerkers? Dat kan natuurlijk ook. Van maandag tot en met vrijdag kunt u tussen 09.00 - 17.00 uur bellen naar 09 235 50 96.

Lees meer over herfinanciering van een persoonlijke leningen.

Wat is een simulatie van een persoonlijke lening?

Een simulatie betekent dat u het bedrag dat u mogelijk wilt lenen, kunt invoeren in een calculator. U ziet dan direct wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zijn. U kunt een simulatie doen voor alle bedragen vanaf €501 tot en met €50.000 invoeren op www.santander.be.

Lees meer over een persoonlijke lening simulatie.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.