CKP-registratie met een persoonlijke lening

Voor de duidelijkheid: de CKP registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken het CKP vervolgens om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander: wij kijken bij het CKP of u een lening bij ons kunt afsluiten en zo ja, registreren wij de lening bij het CKP.

Heeft u ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Zij kunnen zich meestal toch een persoonlijke lening veroorloven. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest. Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers.

Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.