Terug naar overzicht

Alle soorten leningen op afbetaling op een rijtje

Alle soorten leningen op afbetaling op een rijtje

Wat is een lening op afbetaling?

Een lening op afbetaling wordt in de volksmond dikwijls persoonlijke lening genoemd. De wettelijke naam is lening op afbetaling en het is een manier van geld lenen waarbij een bedrag in één keer op uw rekening wordt gestort. Dit bedrag kan dan gebruikt worden voor verschillende doelen: de aankoop van een auto, een herstelling van een auto, een renovatie bij u thuis, de aankoop van een fiets, het betalen van facturen, het bekostigen van het kot van uw studerende dochter of zoon, een trouwfeest…

Hoe werkt een lening op afbetaling?

Een lening op afbetaling wordt maandelijks afgelost op een vaste vervaldag en gedurende een vooraf vastgestelde looptijd aan de kredietverstrekker die u het geld stort. U weet ook op voorhand hoeveel u in totaal gaat terugbetalen en wanneer de laatste betaling is. De maandelijkse kosten bestaan uit de aflossing van de lening en de rente (de wettelijke term is jaarlijks kostenpercentage of afgekort JKP) die voor het geleende bedrag worden betaald. De rente heeft een maximum percentage en dit is door de wet vastgelegd. Een kredietverstrekker kan maximaal die rente hanteren maar de meeste kredietverstrekkers bieden een tarief aan dat onder het maximum JKP ligt.

Welke zijn de meest frequente leningen op afbetaling?

Kredietverstrekkers bieden verschillende soorten leningen aan. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat het bedrag in 1 keer op uw rekening wordt gestort, het aan een vast tarief is met een vaste looptijd. En het kan voor allerlei doelen gebruikt worden. Een lening op afbetaling kan niet gebruikt worden voor het financieren van een huis of een stuk grond. Dan spreken we over een hypotheek.

 

Hieronder leggen we de meest frequente leningen op afbetalingen uit.

  • Renovatielening

   Een renovatielening is een lening waarvan het geld gebruikt wordt voor een verbouwing of renovatie aan uw eigendom. Dit kan gaan van de aankoop en/of het plaatsen van een nieuwe keuken, de aankoop en/of het plaatsen van nieuwe radiatoren of bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe badkamer. Deze lening is dikwijls aan een lagere rente dan bijvoorbeeld een lening voor het betalen van een wereldreis. De reden is dat men bij een renovatielening strengere voorwaarden stelt. Zo kan een kredietverstrekker u vragen een offerte of factuur te sturen en dat het geld effectief zal gebruikt worden voor een verbouwing aan uw eigen huis.  Dikwijls wordt er ook een bewijs van het Kadastraal Inkomen gevraagd. Sommige kredietverstrekkers verkiezen ook om de leverancier van de factuur rechtstreeks te betalen. De voorwaarden hangen af van kredietverstrekker tot kredietverstrekker.

  • Groene lening

   Een groene lening heeft dikwijls nog een lager tarief dan een renovatielening omdat deze lening wordt toegekend voor energiezuinige renovaties zoals dubbele of driedubbele beglazing, het installeren van een energiezuinige warmtepomp of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. De reden is ook om mensen te stimuleren zo energiezuinig mogelijk te bouwen.

  • Lening alle doeleinden

   Een lening op afbetaling voor alle doeleinden heeft dikwijls een hoger tarief omdat de voorwaarden minder streng zijn. Er moet niet altijd een factuur voorgelegd worden en het geld kan voor verschillende doelen gebruikt worden, zoals het betalen van een onverwachte factuur, het bekostigen van de tandbeugel van uw dochter of zoon, het kopen van een opblaasbaar zwembad of een nieuwe kampeertent.

  • Herfinanciering of hergroepering van uw leningen

   Een herfinanciering of hergroepering is ook een lening op afbetaling en kan voor u een oplossing zijn  als u verschillende leningen en kredieten aan het afbetalen bent. Een hergroepering van uw leningen op afbetaling en kredietopeningen zorgt ervoor dat u dan één enkel maandbedrag betaalt op een vaste looptijd. Het blijft belangrijk om te kijken hoeveel het totaal terug te betalen bedrag is van deze herfinanciering en of dit inderdaad voordeliger voor u uitkomt. Het voordeel is wel dat u veel meer transparantie heeft op financieel vlak, ook omdat alle leningen dan bij één partij zitten. Een ander voordeel kan zijn een lager maandbedrag of een lager totaal terug te betalen bedrag wanneer u voor een herfinanciering kiest op een kortere looptijd dan uw lopende kredieten, in sommige gevallen is ook beide mogelijk.

  • Autolening

   Een andere populaire lening op afbetaling is de autolening. Ook hier worden concurrentiële tarieven aangeboden. De voorwaarden zijn ook strenger en men kan ingeval van niet-betaling de gekochte auto terugvorderen.

    

Waarom ziet u verschillen in de tarieven als dit allemaal leningen op afbetaling zijn?

Een eerste reden is het doel van de lening. Bij een renovatielening wordt dikwijls een lager tarief aan u gegeven omdat de vereisten strenger zijn dan bij een lening alle doeleinden. Doordat er meer voorwaarden gekoppeld zijn aan de lening (bijvoorbeeld een autolening), heeft de bank of kredietverstrekker ook meer garantie en kan daarom een lager tarief aanbieden.

Een tweede reden is dat elke bank of kredietverstrekker een eigen intern beleid heeft en binnen dit kader kunnen dan bepaalde tarieven verstrekt worden.

 

De voordelen op een rijtje

Als laatste sommen we voor u de voordelen van een persoonlijke lening op

 • U ontvangt het geleende bedrag in één keer en u weet precies welk bedrag u maandelijks gaat betalen.
 • U weet op voorhand hoe lang u moet aflossen.
 • Uw rente wijzigt niet tijdens de periode dat u uw lening afbetaalt.

 

Indien u meer wilt weten over onze leningen, dan kunt u ons zonder enige verplichting contacteren via 09 235 50 96. Een medewerker zal met u praten over wat uw behoeften en noden zijn, welk soort lening het beste bij uw project past. Wilt u liever eerst zelf kijken wat onze tarieven zijn, dan kunt u op de knop hieronder klikken en kunt u uw lening simuleren of een aanvraag indienen, dit is totaal vrijblijvend. Een medewerker zal U daarna contacteren om dit verder met u te bespreken. Een derde mogelijkheid is een email met uw vragen te sturen naar branch@santander.be.