Terug naar overzicht

Alles over huwelijkskosten

Alles over huwelijkskosten

Hoeveel kost een huwelijk?

Huwelijk, trouw, bruiloft – hoe u het ook noemt – het is één van de belangrijkste dagen in uw leven. Niet alleen zijn de dag zelf en de geloften bijzonder, het is vaak ook een dag waar veel bij komt kijken en waar veel kosten aan verbonden zijn.

Veel mensen sparen jaren om hun huwelijk te bekostigen of lenen een deel van het budget om hun droomhuwelijk waar te maken. Hoeveel een huwelijk kost en waar u aan moet denken bij het plannen leggen wij voor u uit zodat u slimme keuzes kunt maken.

Gemiddelde trouwkosten berekenen

Gemiddeld wordt er zo’n € 10.000 tot € 20.000 uitgegeven aan een trouwfeest. Natuurlijk kunt u ook met een klein budget een prachtige trouwdag organiseren. Maar hou er rekening mee dat er vaak meer posten zijn dan u vooraf kunt inschatten. Het is dan ook verstandig om vooraf wat onderzoek te doen en een begroting te maken.

Zo blijft uw trouwfeest binnen uw financiële mogelijkheden en kunt u zorgeloos genieten van de prachtige dag. Om u op weg te helpen hebben wij hieronder de grootste en meest voorkomende kostenposten voor een trouwfeest op een rijtje gezet.

Grote aankopen voor een trouwfeest

Kosten trouwkleed en trouwkostuum

Een trouwkleed kopen is iets waar veel vrouwen van dromen. Trouwkleren bestaan in veel verschillende prijsklassen. Het verschil tussen een tweedehands jurk, een jurk uit een bruidsmodewinkel of een jurk die speciaal voor u ontworpen is, is natuurlijk groot.
Bepaal dus vóór u gaat kijken (en vóór u verliefd wordt op een jurk) een budget. Dat maakt de zoektocht een stuk leuker en makkelijker. Gemiddeld wordt er zo’n € 1500 uitgegeven aan een trouwkleed.

Natuurlijk is het kopen van een trouwkostuum ook voor de man een bijzonder moment. Het voordeel van het kostuum van de man is vaak dat het later nog eens gedragen kan worden. Daardoor voelt dit vaak als een minder grote uitgave. Een trouwkostuum kost gemiddeld zo'n € 900.

Kosten trouwringen

Het jawoord geven en de ringen uitwisselen zijn het hoogtepunt van de dag. Mooie ringen die jullie liefde bezegelen mogen daarom niet ontbreken bij een huwelijk. Gemiddeld kosten trouwringen rond de € 1500 per set. Hoeveel de ringen exact kosten is sterk afhankelijk van uw keuzes in materiaal, de dikte/grootte van de ring, of u er stenen in wil en of u een specifieke bewerking wil. Het is dus ook verstandig om een budget in het achterhoofd te houden wanneer u ringen gaat kiezen.

Kosten huwelijksvoltrekking

Kosten gemeentehuis

Een normale huwelijksvoltrekking kost tussen de 600 en de 1000 euro. Dit bedrag dat u aan de gemeente betaalt, verschilt per dag, tijdstip en gemeente. Steekt u uw budget liever in een groot feest of bespaart u graag op de ceremonie in het gemeentehuis? Dan kunt u er ook voor kiezen gratis te trouwen.

In de meeste gemeentes in België zijn er bepaalde data waarop men gratis kan trouwen. Bent u van plan hier gebruik van te maken? Maak dan wel op tijd een afspraak. De wachttijd voor een gratis huwelijk bedraagt gemiddeld 79 dagen.

Kosten voor de kerkdienst

U kunt natuurlijk ook het jawoord geven in de kerk. Deze kosten variëren per kerk, maar bedragen gemiddeld tussen de € 100 tot soms wel € 600. Houd er wel rekening mee dat u pas kunt trouwen in de kerk als u al voor de wet getrouwd bent. Het kerkelijk huwelijk komt pas na het jawoord voor de ambtenaar.

Kosten bloemen

Een huwelijk zonder bloemen is eigenlijk geen optie, ze zorgen voor ontzettend veel sfeer. Niet alleen in uw bruidsboeket, maar ook als decoratie. Verse bloemen zijn natuurlijk prachtig, alleen hangt er wel een prijskaartje aan vast.

Gemiddelde kosten bruidsboeket

Bijna elke bruid wil graag een bruidsboeket. De prijs van dit bruidsboeket hangt in grote mate af van uw wensen en de bloemen die u kiest. Gemiddeld liggen de kosten van een bruidsboeket zo rond de € 100 tot € 150. Kiest u een goedkoper boeket, dan liggen de prijzen rond de € 50 tot € 100. Wilt u toch liever een exclusief boeket? Dan telt u al gauw meer dan € 200 neer.
Gemiddelde kosten bloemen als decoratie

Naast het bruidsboeket horen er bij een huwelijk vaak nog heel wat andere bloemen. Denk aan corsages, bloemen voor op de locatie en bloemen voor op de auto. Voor een corsage voor de bruidegom en belangrijke gasten bent u ongeveer € 5 per stuk kwijt. De kosten voor een autobloemstuk zijn vergelijkbaar met een bruidsboeket, gemiddeld tussen de 100 en de 150 euro.

Op de trouwlocatie kunt u qua bloemwerk natuurlijk ook alle kanten op. Gemiddeld besteed een bruidspaar voor een groot, rijkelijk gevuld en hoog boeket in een vaas tussen de 75 en de 95 euro per stuk. Miniboeketjes in tafelvaasjes kosten gemiddeld 7,50 tot 10 euro.

Kosten locatie, feest en catering

De kosten voor een trouwlocatie kunnen sterk variëren. Een droomlocatie hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals thema, stijl, exclusiviteit van de locatie en het aantal gasten. Gemiddeld betaalt u voor een trouwlocatie en catering € 6402. Het diner (gemiddelde prijs voor 50 gasten) komt uit op € 1209. Locatie voor de ceremonie € 536. Receptie inclusief zaalhuur € 911 en feest (4 uur) inclusief drank en zaalhuur € 1724. Deze prijzen zijn gemiddeld op basis van 50 gasten.

 Kosten bandje of dj

Tijdens de ceremonie, op de receptie en natuurlijk bij de openingsdans: muziek speelt een belangrijke rol op uw trouwdag. Niet alleen op deze momenten, maar ook wanneer het feest losbarst. Voor muziek tijdens het feest wordt er vaak gekozen voor een bandje of dj. Waar u voor kiest hangt af van uw eigen smaak.

De kosten voor een bandje of dj kunnen variëren. Zo is een liveband vaak duurder dan een dj. Gemiddeld bent u voor een dj of een bandje zo’n € 1263 kwijt. Deze prijs is voor beide categorieën samen, voor 4 uur inclusief apparatuur.

Kosten voor fotografie

Kosten trouwfotograaf

Natuurlijk hebt u graag tastbare herinneringen aan uw prachtige dag. Hiervoor kunt u een fotograaf inhuren. Zo hoeven u en uw gasten zich deze dag geen zorgen te maken om foto’s. Een fotograaf betaalt u per uur. Meestal wordt er een fotograaf geboekt voor 8 à 10 uur. Hou er rekening mee dat een fotograaf gemiddeld € 1500 kost.

Kosten videograaf

Uw huwelijk laten filmen is momenteel erg populair. U krijgt een prachtige trouwfilm die u met veel liefde kunt herbekijken.

Een videograaf betaalt u, net als een fotograaf, doorgaans per uur, meestal hebt u hem 4 tot 10 uur nodig. Huurt u een videograaf voor 4 uur in, dan kunt u rekenen op een bedrag van gemiddeld € 500. Voor 6 uur betaalt u rond de € 800 en voor 10 uur rond de € 1200. De montage is bij de prijs inbegrepen.

 Gemiddelde kosten van een huwelijksgast

De kosten voor een gast die de hele dag met u mee beleeft, zijn vaak afhankelijk van de locatie en de keuzes die u maakt met betrekking tot de catering, de receptie en de bruidstaart. Gemiddeld wordt er aan een receptie € 12,50 per persoon uitgegeven en aan de bruidstaart € 6 per persoon.

* alle genoemde bedragen zijn berekend in 2022

Utrecht, oktober 2023

Lenen voor een huwelijk

Gaat u binnenkort trouwen en wilt u verantwoord lenen voor uw huwelijk? Dat kan met Santander Consumer Finance! 

Klik de knop hieronder en vraag vandaag nog een offerte aan.