Terug naar overzicht

Van welke energiepremies kunt u genieten in 2024?

Van welke energiepremies kunt u genieten in 2024?Plannen om uw woning te renoveren? Vergeet dan zeker de nodige energiepremies niet aan te vragen. Wij geven in dit artikel een handig overzicht van interessante renovaties die uw energieverbruik doen dalen én de bijhorende premies.

Met een energiezuinige woning verlaagt u in de eerste plaats uw energiefactuur. Ook zal uw wooncomfort (en de waarde van uw woning) verhogen. Uiteraard is het vooral ook een goede investering voor het milieu. Via de BENOvatietest ontdekt u hoe energiezuinig uw woning op dit moment is en hoe u dit kan verbeteren.

 


Waarvoor krijgt u energiepremies?

U kunt voor verschillende renovaties premies aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van uw dak, muren en vloeren. De buitenmuren zijn na het dak de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Dit kunt u verbeteren door te isoleren. Ook voor hoogrendementsglas en het plaatsen van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler hebt u recht op premies. Tip: als uw ramen ouder zijn dan tien jaar vervangt u best zowel het glas als de raamprofielen. 

 

Wat verandert er vanaf 2024?

  • Dakisolatie premie

U krijgt deze premie enkel als een aannemer de werken uitvoert. Dit komt neer op 8 euro per m² tot ,maximum van 40% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eindfacturen vanaf 2022 en aanvragen tot en met 31 december 2025.

Als doe-het-zelver heeft u ook recht op een dakisolatiepremie van 6 euro per m². Let op! Dit geldt alleen voor facturen met datum van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn. 

Hoe vraag ik een dakisolatie energiepremie aan? U regelt uw aanvraag via Vlaanderen.be/Mijn verbouwpremie voor dak
Wat dan als ik een doe-het-zelver bent? U vraagt uw premie als doe-het-zelver aan via Fluvius.

  • Energiepremie voor plaatsing van zonnepanelen gestopt per 1 januari 2024

De overheid heeft besloten om de zonnepanelen premie op 1 januari 2024 stop te zetten. Dit betekent dat alleen zonnepanelen met een keuringsdatum tot en met 31 december 2023 komen wel aanmerking voor een premie. "De aanmelding van je zonnepanelen, de plaatsing van je digitale meter en het aanvragen van je premie mag wél nog na deze datum gebeuren."

Retro-actieve investeringspremie
voor zonnepanelen
 (en warmtepomp) kan nog steeds worden aangevraagd, voor wie al voor 2021 zonnepanelen (en eventueel ook een warmtepomp) had en nu pas een digitale meter laat plaatsen. Enkel wie voor eind 2025 nog een digitale meter laat plaatsen, kan deze retroactieve investeringspremie aanvragen.


         Nog meer over het stopzetten van de Zonnepaneel premie?
Bezoek de website van Fluvius. 
         Wilt u meer informatie over Retro-actieve investeringspremie? Bezoek de website van de overheid. 

  • Energielabelpremie

Heeft uw huis EPC-label F of E? Het EPC staat voor energieprestatiecertificaat en geeft gedetailleerde info over de energiezuinigheid van uw woning. Als u uw huis binnen de vijf jaar (binnen de 5 jaar na de datum van het eerste EPC) energiezuiniger maakt waardoor u een A, B of C-label krijgt, hebt u recht op een zogenaamde labelpremie. Voor appartementen moet u van een D, E of F-label naar een A- of B-label gaan. Stel dat u uw huis renoveert van EPC-label F of E naar A, dan krijgt u een premie van maximaal 5000 euro. Haalt u een label C? Dan bedraagt de premie 2500 euro.

Hoe vraag ik deze premie aan? Via de officiële site van de Vlaamse overheid vindt u meer informatie over de aanvraagprocedure.

 

Benieuwd op welke energiepremies u recht hebt? 

Met de premie simulator 2024 kunt u eenvoudig nagaan voor welke premies u in aanmerking komt.