Van welke energiepremies kunt u genieten in 2021?

Plannen om uw woning te renoveren? Vergeet dan zeker de nodige energiepremies niet aan te vragen. Wij geven in dit artikel een handig overzicht van interessante renovaties die uw energieverbruik doen dalen én de bijhorende premies.
Met een energiezuinige woning verlaagt u in de eerste plaats uw energiefactuur. Ook zal uw wooncomfort (en de waarde van uw woning) verhogen. Uiteraard is het vooral ook een goede investering voor het milieu. Via de BENOvatietest ontdekt u hoe energiezuinig uw woning op dit moment is en hoe u dit kan verbeteren.
Waarvoor krijgt u energiepremies?
U kunt voor verschillende renovaties premies aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van uw dak, muren en vloeren. De buitenmuren zijn na het dak de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Dit kunt u verbeteren door te isoleren. Ook voor hoogrendementsglas en het plaatsen van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler hebt u recht op premies. Tip: als uw ramen ouder zijn dan tien jaar vervangt u best zowel het glas als de raamprofielen.
Wat verandert er vanaf 2021?
- Premie dakisolatie: enkel nog via aannemer
Sinds 2020 moeten daken van woningen in Vlaanderen voldoen aan de dakisolatienorm. De minimumnorm is 0,75 m²K/W. Dit komt overeen met een laag isolatiemateriaal van 3 à 4 cm, afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt. Let op: als u een isolatiepremie wilt hebben, moet deze laag echter veel dikker zijn: minstens 4,5 m²K/W.
Wie vanaf 2021 zijn dak isoleert, krijgt hiervoor enkel nog een premie als een aannemer de werken uitvoert. Dit komt neer op 4 euro per m². Voordien had u als doe-het-zelver ook recht op een dakisolatiepremie van 2 euro per m². Hebt u nog een aankoopfactuur van 2020? Dan kunt u de bestaande premie van 2 euro per m² wel nog aanvragen.
Hoe vraag ik deze energiepremie aan? U regelt uw aanvraag via netbeheerder Fluvius
- Nieuwe energiepremie voor plaatsing van zonnepanelen
Plaatst u vanaf 2021 zonnepanelen in uw woning? Dan krijgt u een eenmalige investeringspremie van de Vlaamse overheid. Hoeveel bedraagt deze premie? Voor de eerste 4kWp gaat het om 300 euro per kWp en voor de kWp tussen 4 en 6 kWp om 150 euro. Dit met een maximum van 1500 euro per installatie.
Een voorbeeld om dit te verduidelijken: als u 12 zonnepanelen plaatst met een gemeenschappelijk vermogen van 3,84 kWp krijgt u een premie van 1152 euro (=3,84 x 300 euro).
Hoe vraag ik deze energiepremie aan? Uw aanvraag regelt u via netbeheerder Fluvius.
- Nieuwe energielabelpremie
Heeft uw huis EPC-label F of E? Het EPC staat voor energieprestatiecertificaat en geeft gedetailleerde info over de energiezuinigheid van uw woning. Als u uw huis binnen de vijf jaar energiezuiniger maakt waardoor u een A, B of C-label krijgt, hebt u recht op een zogenaamde labelpremie. Voor appartementen moet u van een D, E of F-label naar een A- of B-label gaan. Stel dat u uw huis renoveert van EPC-label F of E naar A, dan krijgt u een premie van maximaal 5000 euro. Haalt u een label C? Dan bedraagt de premie 2500 euro.
Hoe vraag ik deze premie aan? Via de officiële site van de Vlaamse overheid vindt u meer informatie over de aanvraagprocedure.
- Verdubbeling renovatiepremies voor isolatie
Als u voor isolerende beglazing kiest, krijgt u vanaf 2021 een basispremie van 16 euro per m² in plaats van 8 euro. Isoleert u uw muren aan de buitenkant? Dan verdubbelt de basispremie in 2021 van 15 euro naar 30 euro per m².
Benieuwd op welke energiepremies u recht hebt?
Via de online module van de Vlaamse Overheid vindt u alle energiepremies makkelijk terug