Terug naar overzicht

Tips om uw huis beter te isoleren

Tips om uw huis beter te isoleren

Als u uw huis optimaal isoleert, woont u comfortabeler én bespaart u veel energie. Hoe zorgt u precies voor de beste isolatie van uw woning? Het allerbelangrijkste is om uw dak en buitenmuren te laten isoleren. Dit zijn de twee grootste oorzaken van warmteverlies. Maar ook goed isolerende beglazing is cruciaal. Door tot slot ook uw vloer te isoleren, zorgt u voor een compleet geïsoleerd huis. Wij bespreken in dit artikel de verschillende mogelijkheden.              

 1. Uw dak isoleren: wat moet u weten?

Het dak is de grootste oorzaak van warmteverlies in huis. U kunt zowel uw hellend als plat dak laten isoleren. We zetten hieronder de belangrijkste weetjes over dakisolatie op een rijtje.

Isoleer ik mijn hellend dak het beste aan de binnen- of buitenkant?

Als u uw hellend dak laat isoleren, hebt u twee keuzes: de binnenkant of de buitenkant isoleren. Het dak aan de buitenkant isoleren is het meest efficiënt, terwijl binnenisolatie de eenvoudigste oplossing is.

Buitenisolatie van uw hellend dak

 • Hoe werkt het?

Eerst haalt men de pannen/leien, panlatten en tengellatten weg. Op de draagstructuur van uw dak komt er eventueel een damp- of luchtscherm te liggen. Daarboven plaatst de specialist isolatie, onderdakfolie en nieuwe tengellatten, panlatten en dakafwerking.

 • Wat zijn de voordelen?

U verliest binnen geen ruimte als u uw dak aan de buitenkant isoleert. Ook is er geen risico op koudebruggen. Bovendien is uw dakgebinte extra beschermd tegen grote temperatuurschommelingen.

Binnenisolatie van uw hellend dak

 • Hoe werkt het?

De specialist brengt de isolatie aan de binnenkant van het dak aan tussen de kepers en/of de spanten, of op de bestaande dakstructuur.

 • Wat zijn de voordelen?

Uw dak aan de binnenkant isoleren is eenvoudiger dan buitenisolatie. Is uw dakconstructie nog in goede staat en is er een onderdak? Dan is het ook goedkoper om de binnenkant te isoleren. U hoeft dan namelijk de dakbedekking niet te verwijderen.

Hoe isoleer ik mijn plat dak?

Hebt u een plat dak? Dan wordt de isolatie sowieso aan de buitenkant aangebracht. Op de bestaande dakopbouw komt er een extra isolatielaag. Daarboven legt men vervolgens een afdekking of waterwerende laag (zoals EPDM, rubber of roofing).

 

 1. Uw buitenmuren isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Wist u dat uw buitenmuren de tweede grootste oorzaak zijn van warmteverlies in huis? U kunt dit aanpakken door de muren te laten isoleren. Er zijn 3 mogelijkheden: de buitenmuren aan de buitenkant isoleren, uw buitenmuren in de spouw isoleren of uw buitenmuren aan de binnenkant isoleren.

Wat is interessanter: de buitenkant isoleren, de spouw isoleren of isolatie aan de binnenkant?

Er zijn voor- en nadelen aan alle methodes. We sommen ze hier voor u op.

 • Isolatie aan de buitenkant

Bij het isoleren van de buitenkant van de muren is er geen verlies van binnenruimte. Ook hebt u binnen geen last van stof en dergelijke tijdens de werkzaamheden. Het is bovendien mogelijk om dikkere isolatie te plaatsen. U vermijdt ten slotte koudebruggen doordat de isolatie ononderbroken rondom de buitenmuren wordt geplaatst. Het nadeel is dan weer dat het vrij duur is.

 • Spouwmuurisolatie

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat het snel gaat én goedkoop is. Ook hebt u niet veel overlast tijdens de werkzaamheden. Niet elke spouwmuur is echter geschikt om te isoleren. En de dikte van de isolatie hangt af van de spouwbreedte.

 • Isolatie aan de binnenkant

Ook het isoleren van de binnenkant van de buitenmuren is goedkoop. Het voordeel is dat het uitzicht van uw gevel onveranderd blijft. De akoestiek in huis zal bovendien verbeteren. Er is echter wel een risico op condensatie tussen de isolatie en de buitenmuur. Het grote nadeel is dat uw huis binnenin kleiner wordt. Ook hebt u tijdens de werkzaamheden redelijk veel hinder.

 

 1. Hoe zorg ik voor een goede isolatie van mijn ramen en kozijnen?

Via uw ramen kunt u ook warmte verliezen. Soms is het genoeg om uitsluitend de beglazing te vervangen. In andere gevallen is het dan weer nodig om ook een nieuw kozijn te laten plaatsen.

 • Welk glas isoleert het beste?

U hebt tegenwoordig de keuze tussen dubbel hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Als uw ramen nog goed winddicht zijn en het kozijn stevig genoeg is, dan is dubbel hoogrendementsglas voldoende. Drievoudige beglazing isoleert nog beter, maar weegt meer en is dus minder geschikt voor renovaties. Het wordt vooral gebruikt in passiefhuizen.

 • Wat met het kozijn?

Niet alleen het glas, maar ook het kozijn speelt een belangrijke rol bij het buitenhouden van de koude in huis. Zijn uw ramen ouder dan 10 jaar? Dan zijn de afdichtingsrubbers meestal versleten. Ook hebben de profielen uit aluminium of pvc in de meeste gevallen geen thermische onderbreking. Hierdoor kan de koude makkelijker naar binnen komen. U kiest dan bij voorkeur voor compleet nieuwe ramen (zowel het glas als het kozijn).

 

 1. De voordelen van vloerisolatie

De temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is slechts zo’n 11°C. Door uw vloer goed te laten isoleren, stijgt dit naar 20%. Het is met andere woorden zeker interessant om voor vloerisolatie te kiezen.

Twee manieren om uw vloer te isoleren:

 • Aan de bovenkant: u kunt isoleren aan de onderzijde van de draagvloer of tussen de draagvloer en de gewapende dekvloer.
 • Aan de onderkant: hebt u een kelder? Dan kunt u ook het kelderplafond isoleren. Dit is de gemakkelijkste optie, omdat u dan de vloer in huis niet hoeft aan te passen.

Bekijk hier op welke subsidies u recht hebt als u uw woning isoleert

 

Welke premies bestaan er voor isolatie van uw huis?

Ontdek via de knop welke premies u kan aanvragen