Terug naar overzicht

Veilig online kopen en betalen

Veilig online kopen en betalen

Verantwoordelijkheden van webwinkels

Hoe weet u of u met een gerust hart een bestelling kunt plaatsen op een bepaalde webshop? Webwinkels moeten zich aan een aantal regels houden die door de Belgische wetgeving zijn vastgelegd. Dit betekent dat de webshop u vooraf moet kunnen vertellen hoe het bestelproces verloopt, wat het product of dienst precies is en wat u ermee kunt en hoe lang u garantie heeft. Verder is het verplicht dat u altijd een stap terug kunt doen in het bestelproces als u aan het bestellen bent. Zo kunt u foute bestellingen herstellen en voorkomen dat u gedwongen wordt om de bestelling af te ronden.

 

Let op keurmerken en ervaringen van anderen.

Als u op een webshop het keurmerk BeCommerce ziet staan, belooft de webwinkel aan de algemene voorwaarden te voldoen die met BeCommerce zijn afgesproken. Een voordeel hiervan is dat een webshop aan een strenge procedure moet volgen eer BeCommerce akkoord geeft om hun keurmerk op een webshop te laten plaatsen. Lees hier meer over op de website van BeCommerce.

 

Gebruik een onafhankelijk review platform of zoekmachine en doe onderzoek naar de webshop

Het is slim om een webshop op te zoeken via beoordelingsplatforms zoals Trustpilot.be. Zijn er veel klachten, slechte reviews of meldingen dat spullen niet zijn ontvangen, koop dan niet bij deze webwinkel. Of voer de naam van de webshop op een zoekmachine als Google, Bing of Yahoo in met trefwoorden als 'klacht', 'ontevreden', 'fraude' of 'oplichting' om te lezen wat de ervaringen van andere consumenten zijn.

 

Pas op voor nep-webshops

Niet iedere webwinkel is te vertrouwen. Soms is een webshop gebakken lucht. Overigens geldt dat nooit voor de webshops waar u via Betaal per Maand van Santander kunt betalen. U kunt erop rekenen dat wij altijd eerst de nodigde checks doen voordat wij gaan samenwerken met een webwinkel.

Let wel op want af en toe komt het ook voor dat gegevens van webwinkels worden gestolen om daarmee een nep-webwinkel te bouwen die betrouwbaar lijkt. Kijk of het webadres in de browserbalk begint met 'https://'. Dan is in ieder geval de internetverbinding beveiligd.

 

Welke mogelijkheden zijn er op de webshop om te reageren of een klacht in te dienen?

Kijk ook voordat u iets bestelt of er contactgegevens op de website staan en of u kunt reageren; is er een webwinkelkeurmerk of is de webshop aangesloten bij een geschillencommissie?

Bij sommige webwinkels moet u opletten of u koopt bij het bedrijf zelf of bij een externe verkoper die de webshop gebruikt als verkoopkanaal. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bol.com. Als het namelijk om een andere verkoper gaat ligt de verantwoordelijkheid, net als de klachtenafhandeling, bij de externe partij en niet bij het bedrijf zelf.

 

Veilig online betalen

Goed als u eenmaal weet dat de webshop veilig is, dan zijn er vervolgens veel manieren om online te betalen. U kunt direct betalen via uw debetkaart. Als u betaalt met bijvoorbeeld uw creditcard is er onder voorwaarden aankoopbescherming mogelijk zodat u het geld terug kunt claimen als u de aankoop niet ontvangt. En als u voor Afterpay, Klarna of een andere manier van achteraf betalen kiest, betaalt u pas nadat u de bestelling ontvangen hebt.

Of u kiest voor een winkel die werkt met Betaal per Maand van Santander. Dan heeft u altijd de optie van achteraf per maand te betalen terwijl u direct geniet van uw aankoop. In dit geval zal u met een kaart betalen die gekoppeld is aan een betalende kredietopening.

Nog een tip: als u de webwinkel niet kent of vertrouwt, betaal dan nooit vooraf. Als u te maken heeft met een nep-webwinkel krijgt u het geld niet terug.

 

Bij twijfel: bewaar de betaalpagina

Maak bij twijfel een afdruk van de betaalpagina en controleer uw bankuittreksels. Is de afrekening niet in orde, neem dan direct contact op met de webwinkel. Soms kunt u het geld ook terugkrijgen via de bank, creditcardmaatschappij of aankoopbescherming.

Nu heeft u alle tools in handen om veilig online te kopen en betalen. Doe er uw voordeel mee. Voor nog meer tips, kijk ook eens op de website van het Europees Centrum voor de Consument waar u als consument heel veel informatie vindt over uw rechten en bescherming als consument, met gratis juridisch advies en bemiddeling: https://www.eccbelgie.be/themas/onlineaankopen/doe-de-webshop-check