Terug naar overzicht

Wat zijn de beste tips om geld te sparen en te besparen?

Wat zijn de beste tips om geld te sparen en te besparen?

We geven je in dit artikel graag nuttige tips om geld te sparen en te besparen.

Je kent zeker de uitdrukking ‘wie wat bewaart, die heeft wat’. Niet alleen in tijden van nood is het mooi geld te hebben, ook als je specifieke doelen wil bereiken. En geld sparen is voor de ene makkelijker dan voor de andere. Dat is niets om je voor te schamen. In dit artikel delen wij nuttige tips om geld te sparen en te besparen en zo je spaardoelen te bereiken.

Aan de slag met een budgetplan

Je denkt misschien dat je niet genoeg geld overhoudt om te sparen. Maar is dat echt het geval? Om dat te bepalen, heb je eerst een overzicht nodig van je inkomsten en uitgaven, oftewel een budget. Hierin kun je zien wat je van je inkomsten uitgeeft aan allerhande uitgaven en hoeveel geld je uiteindelijk overhoudt of zou kunnen overhouden.
Zo wordt het ook meteen duidelijk waarop je kunt besparen. Wie weet, kun je meer sparen dan je denkt, of andersom. Maar hoe stel je een budgetplan op? Dat vertellen we graag.

Stap 1 Schrijf je inkomsten en uitgaven op

  • Maak een lijst met je maandelijkse inkomsten. Heb je daarnaast een onregelmatig inkomen? Maak de som voor 1 jaar en deel het totaal door 12.
  • Maak een lijst met je maandelijks terugkerende uitgaven (huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen, leningen, autokosten enz.). Onregelmatige uitgaven die belangrijk zijn? Tel ze allemaal op voor een heel jaar en deel door 12 zodat je ze kunt toevoegen bij je maandelijks terugkerende uitgaven.
  • Vergeet de leuke dingen niet! Reserveer ruimte in je budget om jezelf te verwennen, denk bijvoorbeeld aan vakantie, uit eten, nieuwe kleren en zo verder.

Stap 2 Maak het overzichtelijk

Eens je de inkomsten en uitgaven opgeschreven hebt, maak je die overzichtelijk. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar of je kunt simpelweg twee kolommen maken in Excel voor de inkomsten en uitgaven. Maak wel per kolom verschil tussen regelmatig terugkerende en onregelmatig terugkerende bedragen. Vervolgens tel je de inkomsten en uitgaven van de meest recente maand apart op. Trek dan je totale uitgaven af van je totale inkomsten. Dit geeft je een goed beeld van hoeveel inkomsten je overhoudt na je vaste uitgaven. Dit is het zogenaamd restbedrag en dat kun je gebruiken om te sparen of voor andere persoonlijke zaken.

Stap 3 Gebruik je budgetplan!

Goed gedaan. Je hebt een budgetplan! Wat nu belangrijk is om dit maandelijks bij te houden. Dat is uiteindelijk je doel: inzicht hebben in je uitgavenpatroon en zien waar ruimte zit om te besparen. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je teveel abonnementen hebt. Of dubbele verzekeringen… Die zijn snel opgezegd waardoor jij weer meer geld overhoudt.

Meer geld besparen


Er zijn verschillende manieren om extra geld te besparen. Zie hieronder een paar tips:

  • Goedkoper boodschappen doen. De markt is in de meeste gevallen goedkoper dan de supermarkt.
  • In plaats van uit eten of bestellen, thuis koken. Het bedrag dat je uitgeeft aan restaurants, kun je beter gebruiken voor je wekelijkse boodschappen. Zo houd je nog wat over ook!
  • Beperk (online) shoppen. Bepaal voor jezelf wanneer je wel of niet mag shoppen. Tip: vermijd je favoriete (online) winkels zodat je niet in de verleiding komt.
  • Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen. Profiteer zoveel mogelijk van kortingen en aanbiedingen. Maar kijk uit dat je het wel nodig hebt en niet iets koopt omdat het afgeprijsd is.
  • Verminder onnodige kosten. Kijk je Netflix of Disney+ maar één keer in de maand? Dan is het waarschijnlijk niet nuttig het abonnement te houden. Controleer je andere abonnementen op dezelfde manier. 
  • Spaar je onregelmatige inkomsten op en geef het niet direct uit. Als je bijvoorbeeld extra geld krijgt van de belastingen, spaar het grootste deel ervan in de plaats van het direct uit te geven.
Controleer je uitgaven één na één. Vaak kun je meer besparen dan je denkt.

Extra tips om met sparen te slagen

  • Geef elke euro een doel. Hierdoor kun je prioriteiten stellen en het vermindert de kans teveel geld uit te geven.
  • Spreid je onregelmatige uitgaven over meerdere maanden. Het is namelijk makkelijker 50 euro per maand te sparen voor, bijvoorbeeld, je vakantie dan in een keer 600 euro uit te geven.
  • Pas de ‘50-20-30’-regel toe. Een goede richtlijn is de ‘50-20-30’-regel. Maximaal 50% van je inkomen gaat naar je levensonderhoud, maximaal 20% naar je schulden en de resterende 30% kun je sparen en/of voor andere zaken gebruiken.
  • Meer bronnen van inkomsten. Als het je lukt, zoek dan een job dat meer betaalt, een flexi-job of een extra bron van inkomen waaraan je weinig onderhoud hebt (zoals folders bezorgen, bloemen leveren of babysitten).
  • Wees flexibel. Plannen zijn alleen maar dat, plannen. Het bedrag dat je had gepland voor boodschappen kan uiteindelijk om diverse redenen, zoals de hoge inflatie, niet genoeg zijn. De hoge inflatie zorgt ervoor dat alles ineens veel duurder is dan je eerst verwachtte. Wat je kunt doen in zo’n geval is tijdelijk de leuke dingen laten schieten en deze reserve gebruiken voor de boodschappen. Of je kunt beslissen minder of niets uit te geven aan kleding en dit geld gebruiken voor je autokosten, omdat je auto deze maand echt in onderhoud moet. Zie je nu hoe een budget je kan helpen?
  • En wees gerust. Het nut van je budgetplan wordt niet bepaald door hoe goed jij je uitgaven kan inschatten, maar door je aanpassingsvermogen zodat je op koers blijft.

Veel succes met sparen!

Heb je binnenkort een grote uitgave, maar wil je niet al je spaargeld uitgeven? Ga dan eens na of een lening op afbetaling iets voor jou is. Klik op de rode knop hieronder voor meer informatie en om zelf te berekenen welk maandbedrag je zou betalen voor het door jou gewenste leenbedrag.

Ben je benieuwd naar je lening en maandbedragen bij Santander? Klik hieronder en bereken.