Terug naar overzicht

Energiezuinig wonen dankzij de juiste warmtepomp

Energiezuinig wonen dankzij de juiste warmtepomp

Een warmtepomp is een erg energiezuinige manier om uw woning te verwarmen. Bovendien bespaart u aanzienlijk op uw verwarmingskosten. Welk type warmtepomp is het interessantst voor u? We bekijken in dit artikel alle soorten warmtepompen en hun voordelen.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een voordelig en duurzaam alternatief voor een gewone verwarmingsketel. Warmtepompen halen hun energie namelijk voor 75% uit de natuur: de lucht, grond of het water. Enkel voor de resterende 25% heeft de pomp elektriciteit nodig.

U verwarmt via een warmtepomp uw huis en in de meeste gevallen ook het sanitair water op. Ze hebben bovendien een koelfunctie: handig voor in de zomer!

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een koelkast voert de warmte van binnenin het toestel af naar de ruimte waar de koelkast staat. Terwijl een warmtepomp de warmte net uit de omgeving haalt en vervolgens naar binnen voert. De pomp haalt deze energie ofwel uit het grondwater, de lucht of bodem en geeft de warmte daarna af in uw woning.

 

Welke soorten warmtepompen bestaan er? 

  1. Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een klassieke verwarmingsketel op gas.

De meeste hybride warmtepompen zijn lucht-water warmtepompen. Ze halen de warmte uit de buitenlucht via een buitenunit en geven die vervolgens door aan uw verwarmingssysteem in huis. De pomp bepaalt zelf wanneer welke warmtebron het meest efficiënt is. Is de temperatuur buiten bijvoorbeeld te laag? Dan zal uw cv-ketel ingeschakeld worden.

Geschikt voor: matig tot goed geïsoleerde woningen

 

  1. Volledige warmtepompen

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om uw huis en sanitair water te verwarmen. U hebt in dit geval geen gasketel meer nodig in huis. Er zijn 3 types warmtepompen die hiervoor geschikt zijn: lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen.

  • Lucht-water warmtepomp: haalt warmte uit de lucht via een buitenunit. Dit type warmtepomp is goedkoper dan onderstaande warmtepompen die warmte uit de bodem halen. Ook zijn er geen graafwerken nodig in de tuin. Nadeel is dan weer dan het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur. Hierdoor is de opbrengt lager dan een grond-water of water-water warmtepomp. 
  • Grond-water warmtepomp: via buizen diep in de bodem wordt aardwarmte uit de grond gehaald. Deze warmtepomp is rendabeler dan een lucht-water warmtepomp. Ook gaat hij langer mee én hebt u geen last van geluid. Een grond-water warmtepomp is ideaal voor grote woningen met veel tuinruimte.

  • Water-water warmtepomp: haalt warmte uit het grondwater. Het water wordt opgepompt uit de bodem. Deze warmtepomp heeft het beste rendement, maar is erg prijzig. Ook hier is een grote tuin noodzakelijk.

Geschikt voor: goed tot zeer goed geïsoleerde woningen

 

  1. Lucht-lucht warmtepompen

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht via een buitenunit. Dit is een goedkoper type warmtepomp waarmee u enkel het huis zelf kan verwarmen en niet het sanitair water. De binnenunit(s) aan het plafond, de muur of op de vloer verspreiden de warmte in huis. U kunt ze dus niet aansluiten op uw bestaande verwarmingsinstallatie. Als het erg koud is buiten, kan bijverwarming noodzakelijk zijn. 

 

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning?

Niet alle woningen zijn geschikt voor verwarming via een warmtepomp. De belangrijkste voorwaarde is dat uw huis voldoende geïsoleerd is. Zo niet, is een warmtepomp minder rendabel. Zowel het dak, de muren, vloeren en het glas moeten goed geïsoleerd zijn.

Ook het type verwarmingssysteem in uw woning is belangrijk. Vloerverwarming is het meest geschikt voor een warmtepomp.

 

Welke premies bestaan er voor warmtepompen?

Ontdek via de knop welke premies u kan aanvragen voor de installatie van uw warmtepomp