Heeft u een lening? Dat kan het natuurlijk altijd zo zijn dat het niet langer de meest gunstige rente heeft. Het is in dat geval zinvol om te overwegen uw lening te hergroeperen. Zoals u waarschijnlijk weet, zijn financiën haast synoniem aan verandering. Tijden veranderen voortdurend – en wat in het verleden goed was, kan in uw huidige situatie niet langer het gunstigste zijn. Dat geldt ook voor uw huidige vorm van lenen. Past deze niet meer bij uw financiële status? Dan is een kredietopening hergroeperen wellicht een goede optie.

 

Waarom een kredietopening hergroeperen?

Zoals aangegeven, bestaan er een aantal situaties waarin het gunstig is een lening te hergroeperen. Het kan zijn dat u momenteel geen gunstige leenvoorwaarden heeft, zoals een te hoge rente. Door uw lening te hergroeperen, kunt u misschien geld besparen. Het kan ook zo zijn dat u meerdere leningen heeft en het overzicht kwijt bent. Het laten hergroeperen van verschillende financieringen tot één lening zorgt voor meer helderheid, meer duidelijkheid, meer structuur en misschien minder rente. En dat is natuurlijk nooit verkeerd.

 

Kan ik van leenvorm veranderen?

Ja, en dit is naast de hierboven omschreven redenen voor het laten hergroeperen van een kredietopening dan ook een veelgenoemde reden om wijzigingen aan te brengen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw kredietopening te veranderen in een persoonlijke lening – en andersom.

Dat kan om verschillende redenen handig zijn. Misschien past het telkens kunnen opnemen van geld uit uw krediet niet bij u of misschien heeft u een persoonlijke lening en wilt u juist wel die vrijheid hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u voor de verbouwing aan uw huis een kredietopening had afgesloten omdat u rekening hield met een bepaalde eindtijd. Maar als de verbouwing langer duurt en kostelijker is u daardoor meer geld nodig heeft, is het wellicht slimmer om uw krediet te hergroeperen naar een persoonlijke lening. Zo krijgt u een bedrag uitbetaald en u weet daarna precies welk maandbedrag u tijdens welke periode betaalt tegen een vaste rente. En door uw leenvorm tijdens het hergroeperen te wijzigen, geniet u alsnog de voordelen van deze vorm van geld lenen.

Hoe kan ik een kredietopening aanvragen?

Heeft u interesse in het laten hergroeperen van uw kredietopening? Goed nieuws: dat is bij Santander in 3 stappen te verwezenlijken:

Vraag een kredietopening aan en geef aan dat u wilt hergroeperen
Wacht tot Santander u goedkeuring geeft
Santander regelt de hergroepering en u ontvangt uw geld

 

Wat zijn de kosten voor een hergroepering?

Sommige kredietverstrekkers rekenen (hoge) kosten voor het hergroeperen van een kredietopening. Nóg meer goed nieuws: Santander rekent hier helemaal geen kosten voor. We werken met overzichtelijke maandbedragen, helpen u persoonlijk en geven u zodoende rust en overzichtelijkheid tijdens het lenen van geld.

Krediet aanvragen? Vraag vandaag nog geheel vrijblijvend een lening aan. U kunt bij Santander terecht voor geld lenen op maat en we bieden kredietopeningen aan vanaf €501 tot €5.000 en persoonlijke leningen vanaf €501 tot en met €50.000.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een kredietopening?

Een kredietopening is een vorm van geld lenen die veel flexibiliteit biedt. Het bedrag dat u leent, noemen we de kredietlimiet. Dat bedrag hoeft u niet perse op te nemen of te gebruiken. U bepaalt zelf hoeveel u binnen deze limiet gebruikt en op welk moment u dat doet. U betaalt alleen rente over het daadwerkelijk gebruikte bedrag.

Lees meer over wat is een kredietopening.

Hoe los ik een kredietopening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u het uitstaande saldo van het krediet af. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een kredietopening. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw kredietopening afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw kredietopening een maximale looptijd van 180 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 15 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer bij een kredietopening afsluiten.

Wat is de rente bij een kredietopening?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een kredietopening kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een kredietopening wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een kredietopening.

Wat kost een kredietopening?

Bij Santander betaalt u voor een kredietopening alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw kredietopening krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer de kosten bij een kredietopening.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.