Flexibel geld lenen? Dan is de kans groot dat u voor een kredietopening gaat: een handige leenvorm waarbij een afgesproken bedrag in één keer, maar ook in stukken en op verschillende tijdstippen is op te nemen.

 

Wat zijn de kenmerken van een kredietopening?

Een kredietopening behoort tot het consumentenkrediet en is erg geschikt wanneer je vaker of onregelmatige bedragen nodig hebt, denk aan het kopen van een fiets of een kleine verbouwing. Typerend voor deze leenvorm is de mogelijkheid tot heropname.

Wat zijn de voordelen van een kredietopening?

Het grootste voordeel van zo'n krediet is het flexibele karakter. U kunt een afgelost deel later opnieuw opnemen, waardoor het dé leenvorm is voor projecten waarbij u vooraf niet precies weet wat het u gaat kosten. U kunt hierbij denken aan een kleine verbouwing of een onverwachte factuur die u moet betalen. Andere voordelen zijn het feit dat u enkel rente betaalt over het opgenomen deel én dat u kosteloos extra kunt aflossen.

 

Wat zijn de nadelen van een kredietopening?

Een kredietopening heeft vanzelfsprekend ook nadelen. Elke kredietopening heeft een nulstellingsdatum en op die datum moet u het volledig opgenomen deel terugbetalen. Santander verwittigt u 3 maand voor uw nulstellingsdatum. Het is dan ook in uw voordeel om gedurende de laatste 3 maand geen geld meer te gebruiken van uw kredietopening tot de nulstellingsdatum is bereikt. .Heeft u net voor de nulstelllingsdatum geld uitgegeven, dan moet u dit ook terugbetalen. Eens alles is betaald, is uw volledig kredietlimiet terug beschikbaar en kunt u opnieuw geld opnemen binnen uw kredietlimiet.

 

Wat is het verschil tussen een kredietopening en een persoonlijke lening?

Het grootste verschil tussen deze vorm van geld lenen en een persoonlijke lening is dat het een flexibel karakter heeft. Een krediet kent een variabele rente, biedt de mogelijkheid tot af te lossen zonder extra kosten en stelt u in staat een afgelost bedrag opnieuw op te nemen. Een persoonlijke lening zit anders in elkaar: de rente is vast, net als het leenbedrag op uw rekening. Als u vervroegd terugbetaalt, is er een kost aan verbonden en het is niet mogelijk om een bedrag opnieuw op te nemen wanneer u alles heeft afgelost.

 

Wanneer kies ik voor deze leenvorm?

U kiest voor een kredietopening wanneer u een bedrag nodig heeft voor iets waarvoor de kosten en looptijd nog niet helemaal duidelijk zijn. Denk aan een studie voor uw kinderen, een kleine verbouwing van een woning of andere uitgaven die onverwachts hoger kunnen uitvallen. Een persoonlijke lening is handiger wanneer u vooraf precies weet waarvoor u het geld nodig heeft, zoals de aanschaf van een nieuwe auto of voor het bekostigen van een nieuw dak of andere grote verbouwing.

Hoe wordt mijn kredietlimiet bepaald?

Het maximum termijnbedrag dat u kunt lenen is €5.000 bij Santander en hangt ook af van andere factoren, zoals de looptijd. Ook uw kredietwaardigheid, wat gebaseerd wordt op uw inkomen, uw vaste lasten en de aanwezigheid van mogelijke schulden, speelt een rol.

Veelgestelde vragen

Hoe los ik een kredietopening af?

Door het maandelijks betalen van een vast bedrag lost u het uitstaande saldo van het krediet af. U betaalt het afgesproken vaste maandbedrag via automatische incasso, daar heeft u geen omkijken naar. Wat u heeft afgelost, kunt u trouwens altijd weer opnemen. Dat is het voordeel van een kredietopening. Heeft u geen uitstaand saldo, dan incasseren wij niet.

Heeft u uw kredietopening afgesloten na 1 mei 2019? Dan heeft uw kredietopening een maximale looptijd van 180 maanden. Dat betekent dat uw krediet binnen 15 jaar volledig afgelost moet zijn.

Lees meer bij een kredietopening afsluiten.

Kan ik een kredietopening oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor uw huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw kredietopening af te lossen. Vaak verandert u dan ook van leenvorm van kredietopening naar een persoonlijke lening.Overigens kunt u vaak wel uw kredietopening open laten zodat mocht het nodig zijn, u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u bij de meeste kredietverstrekkers ook niets.

Lees meer over een kredietopening oversluiten.

Wat is de rente bij een kredietopening?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een kredietopening kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een kredietopening wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een kredietopening.

Wat kost een kredietopening?

Bij Santander betaalt u voor een kredietopening alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw kredietopening krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer de kosten bij een kredietopening.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.