Wat uw plannen ook zijn waarvoor u geld nodig heeft, met een kredietopening van Santander leent u flexibel, betrouwbaar en verantwoord.

Vooral handig bij kleinere bedragen en wanneer u denkt vaker geld nodig te hebben. U betaalt per maand een klein bedrag. Alles wat u aflost, kunt u weer besteden met de Santander Card die u bij uw krediet ontvangt. Ontdek alle voordelen!

Kredietopeningen kunnen een flexibele en aantrekkelijke manier van lenen zijn. Toch bestaan er nogal wat vragen rondom deze leenformule. Over de looptijd bijvoorbeeld. Of de manier van aflossen. En dan is er natuurlijk de vraag of het gebruik ervan ook iets voor u is. Daarom gaan we hieronder in op de verschillende aspecten. Wat is het precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En belangrijk: is het iets voor u?

 

Bereken uw lening

Wat is een kredietopening?

Een kredietopening is een vorm van geld lenen die veel flexibiliteit biedt. Het bedrag dat u leent, noemen we de kredietlimiet. Dat bedrag hoeft u niet perse op te nemen of te gebruiken. U bepaalt zelf hoeveel u binnen deze limiet gebruikt en op welk moment u dat doet. U betaalt alleen rente over het daadwerkelijk gebruikte bedrag. Lees meer over wat is een kredietopening.

Waarvoor is een kredietopening geschikt?

Twijfelt u of een kredietopening voor u is weggelegd? Bedenk dan waarvoor u het te lenen bedrag exact nodig heeft. Het regelmatige en terugkerende karakter van dit krediet kan verschillende voordelen bieden om onverwachte kosten in de hand te houden. Doorgaans is dit dé aanbevolen manier van lenen wanneer extra geld achter de hand een must is of wanneer het om kleine, tijdelijke bedragen gaat.

Kan ik een kredietopening afsluiten met een CKP registratie?

De CKP registreert iedere Belg die geld leent – dus ook Belgen met een kredietopening. Het is afhankelijk van uw kredietverstrekker of deze bereid is u een extra krediet te geven.

Wat zijn de kenmerken van een kredietopening?

Een flexibel karakter is hét grote voordeel, maar er is meer. Heeft u bijvoorbeeld een deel van het krediet opgenomen en inmiddels ook weer afgelost? Dan kunt hetzelfde bedrag opnieuw opnemen – tot aan de kredietlimiet en tot aan uw nulstellingsdatum. En wilt u sneller aflossen? Dan is dan toegestaan zonder extra kosten.

Een kredietopening heeft vanzelfsprekend ook nadelen. De mogelijkheid om telkens nieuwe bedragen op te nemen, is aan de ene kant een voordeel, maar het risico is dat als u meer geld opneemt, u ook een hoger maandbedrag gaat aflossen. Zeker als u dichter bij uw nulstellingsdatum komt, want dan moet u het volledige bedrag dat nog uitstaande is, terugbetalen op de nulstellingsdatum.

 

Voordelen van een kredietopening

  • U leent een bedrag tot maximum 5.000 euro (op voorwaarde dat dit door de kredietverstrekker is goedgekeurd) dat wij u in één keer uitbetalen (uw kredietlimiet);
  • U betaalt maandelijks een flexibel bedrag, dat bestaat uit rente én aflossing;
  • U betaalt alleen zo lang er een uitstaand saldo (of ook uitstaand kapitaal genoemd) is. Heeft u niets opgenomen van uw kredietlimiet, dan betaalt u ook niets;
  • Sneller aflossen mag altijd en brengt geen extra kosten met zich mee;
  • U ontvangt van ons een Santander Card zodat u altijd en overal contactloos geld kunt opnemen, in winkels en in het buitenland kunt betalen;

Nadelen van een kredietopening

  • U betaalt soms meer afhankelijk van het bedrag dat u uitgeeft en dan moet terugbetalen.
  • Doordat u steeds weer kunt opnemen, kan het verleidelijk zijn om meer te lenen dan u vooraf had bedacht. En als u geld opneemt kort voor uw nulstellingsdatum, moet u het volledige bedrag dat nog uitstaande is, terugbetalen op de nulstellingsdatum.

Past een persoonlijke lening niet bij jou?

Geen probleem, misschien is een persoonlijke lening de oplossing.

 

 

 

Wat kost een kredietopening?

Zoals bij alle soorten leningen het geval is, kost ook deze vorm van lenen u geld. Het aflossen gebeurt via een maandelijkse betaling dat we maandbedrag noemen. De kosten zijn te verdelen in een deel rente en een deel aflossing. De rente die u betaalt is een variabel percentage. Dat betekent dat het kan stijgen of dalen maar u betaalt nooit meer dan de afgesproken wettelijke rente. Lees meer over de kosten van een kredietopening.

Geld opnemen met een betaalkaart

Bij uw kredietopening krijgt u kosteloos een betaalkaart, de Santander Card. Deze betaalkaart stelt u in staat om geld af te halen bij alle geldautomaten. Het is dagelijks mogelijk om een bedrag tot €750 op te nemen. We rekenen een bedrag van €4,95 per transactie. De betaalkaart is daarnaast ook contactloos te gebruiken in alle winkels, horecagelegenheden en tankstations. U kunt de Santander Card gebruiken in Europa (in alle SEPA-landen) Wanneer u in euro’s afrekent, betaalt u niets extra’s. U betaalt alleen een wisselkoers wanneer u de kaart in een andere valuta gebruikt. Lees meer over de Santander Card.

Uw geldzaken met Santander, waaronder de kredietopening, zijn gratis te regelen via Mijn Rekening, waartoe u altijd en overal toegang heeft. Dit kan ook via de Santander App, die direct en gratis te downloaden is op uw gsm. Handig weetje: u kunt de App ook gebruiken wanneer u nog geen persoonlijke inloggegevens voor Mijn Rekening heeft ontvangen. U kunt dit namelijk eenvoudig regelen binnen de App.

 

Wat is een persoonlijke lening en hoe verschilt deze met de kredietopening?

Geld lenen kan op meerdere manieren. De kredietopening is daar slechts een voorbeeld van. Een andere mogelijkheid is de persoonlijke lening. Deze lening wordt vaak gebruikt door mensen die eenmalig een specifiek bedrag nodig hebben. De redenen daarvoor lopen uiteen – van het aanschaffen van een nieuwe auto tot het vernieuwen van een dak. Zo’n persoonlijke lening biedt duidelijkheid en zekerheid. U weet tenslotte precies wanneer deze is afgelost en hoelang u nog moet afbetalen.

Het grote verschil tussen een persoonlijke lening en een kredietopening zit hem onder andere in de eenmaligheid. Waar een persoonlijke lening een eenmalig bedrag betreft, gaat het bij het kredietopening om een van tevoren overeengekomen kredietlimiet. U betaalt alleen rente over het deel dat u daadwerkelijk uitgeeft, bij een persoonlijke lening heeft u die keuze niet. Bij een persoonlijke lening kunt u ook lenen voor grotere projecten en bedragen tot €50.000. Bij een kredietopening is dit meer voor kleine projecten en voor bedragen tot maximum €5.000. Lees meer over een persoonlijke lening.

 

Ik heb besloten: een kredietopening is iets voor mij. Wat nu?

Bepaal het bedrag dat u nodig heeft. Met onze handige calculator kunt u gemakkelijk zelf het maandbedrag berekenen dat u gaat betalen bij een gekozen kredietbedrag.

Past het maandbedrag bij u, dan vragen wij u een aantal vragen te beantwoorden zodat we alvast een eerste beoordeling kunnen doen.

Na goedkeuring van uw aanvraag, ontvangt u daarna het contract via e-mail. U kunt dit rustig doornemen. Via de webshops waarmee we samenwerken, kunt u uw contract voor uw krediet digitaal ondertekenen via itsme of eID en dit opladen, samen met de nodige bewijsdocumenten - zoals een kopie van uw identiteitskaart, een kopie van bankrekeninguittreksels met bewijs van loon. Daarna wordt uw contract geboekt. U kunt ons ook alles per post toesturen.

Soms kunnen wij geen contract toesturen omdat de inkomsten-lasten controle aangeeft dat de lening niet verantwoord is. Soms hebben we meer gegevens van u nodig vooraleer we een contract kunnen toesturen, dan zullen we u om extra documenten vragen. Heeft u alle bewijsdocumenten opgeladen, dan vindt de definitieve controle plaats.

Na definitieve goedkeuring kunt u direct het contract veilig digitaal via itsme of eID ondertekenen. Of per post toesturen. Binnen een paar werkdagen maken wij dan het geld aan u over.

 

Kredietopening aanvragen

Het aanvragen van een kredietopening start met het invullen van een aanvraag via www.santander.be of door ons telefonisch te contacteren. De aanvraag voor het krediet wordt bij Santander in een aantal stappen geregeld: aanvragen, goedkeuren (onder voorbehoud van goedkeuring door Santander) en geld ontvangen. U ontvangt gedurende het proces een helder beeld van wat wij u kunnen aanbieden.

Bekijk vervolgens op het ontvangen contract welke voordelen Santander voor u in petto heeft en verken de mogelijkheid tot het afsluiten van een overlijdens-, arbeidsongeschiktheids- en/of werkloosheidsverzekering. Een kredietverstrekker is verplicht u een duidelijk overzicht van alle voorwaarden te tonen. Een heldere vermelding van het jaarlijkse kostenpercentage is ook verplicht. Dit percentage bevat de rente met alle kosten die daarbij komen kijken. Dat percentage mag niet boven de wettelijke rente uitkomen. Iets anders waar u goed op moet letten, is of de kredietverstrekker is aangesloten bij het BVK (Beroepsvereniging van het Krediet). Het is niet verstandig om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker zonder geldige BVK-vergunning. Maak tot slot een weloverwogen beslissing. Zet nooit zomaar ergens een handtekening onder en laat u niet afleiden door opdringerige verstrekkers of haastige spoed. Het afsluiten van een krediet is een belangrijk besluit. Bepaal wat uw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn en laat u vervolgens daardoor leiden.

Is dit iets voor mij?

Nu u weet wat een krediet precies is, in hoeverre deze verschilt van een persoonlijke lening én wat de voor- en nadelen zijn, is het belangrijk om antwoord te geven op de belangrijkste vraag: is het iets voor mij? Het antwoord daarop luidt dat dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en wensen. Houdt u van flexibiliteit? Dan kan een kredietopening iets voor u zijn. Ga wel na of u dit daadwerkelijk zelf in de hand kan houden. Een krediet is weliswaar variabel, maar de mogelijkheid om telkens opnames te doen, is niet voor iedereen weggelegd.

Tot slot: hoe ziet het proces van aanvragen eruit?

Heeft u interesse in het lenen van geld? Doe dan geheel vrijblijvend een aanvraag. U kunt er ook voor kiezen om eerst een simulatie te doen op www.santander.be. Hiermee kunt u het bedrag dat u mogelijk wilt lenen, invoeren. Daarna laten we u weten wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zijn. En of u in aanmerking komt om dit bedrag te lenen.

Veelgestelde vragen