Een lening afsluiten is een kwestie van onderzoeken welke leenvorm het beste past bij uw persoonlijke wensen of voorkeuren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u slechts tijdelijk een specifiek bedrag nodig heeft, bijvoorbeeld voor een kleine verbouwing aan uw woning. Een kredietopening lijkt handig, dankzij de flexibiliteit van het kunnen aflossen en opnemen op ieder moment. Als u weet dat u het krediet weer snel kunt terugbetalen, dan is het inderdaad een goed idee. Maar bedenk wel dat een renovatie vaak hoge kosten met zich meebrengt en dat het voor dit doel vaak slimmer is om een persoonlijke lening af te sluiten omdat u dan vooraf precies weet wat u gaat terugbetalen en voor hoe lang. Bovendien betaalt een investering in uw huis zich altijd terug.

Een kredietopening is vaak handig voor kleinere bedragen die u weer kunt aflossen. U zou het kunnen zien als geld achter de hand hebben voor onvoorziene gebeurtenissen, reparaties en dergelijke. Vraag blijft echter – wat kost het en hoe kun je dit berekenen? Deze kosten, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing, zijn afhankelijk van een aantal elementen die we hieronder doornemen.

 

Wat zijn de maandelijkse kosten bij een kredietopening?

De kosten zijn afhankelijk van de hoogte van uw kredietlimiet. Vanaf februari 2020 wordt het bedrag van uw maandelijkse betaling berekend volgens een basisbedrag vermeerderd met eventuele kosten. Kosten zijn bijvoorbeeld de kost van een cash opname via een geldautomaat, een kaartbijdrage (bijvoorbeeld een vervanging van een Santander Card), een verzekeringspremie, een administratiekost (zoals een herinneringsbrief) of de verzendkosten van uw rekeningoverzicht.

Het basisbedrag wordt elke maand berekend op basis van het openstaand saldo, samen met intrest, die 1/18e, 1/24e of 1/36e is afhankelijk van uw kredietlimiet.

Uw kredietlimiet is bijvoorbeeld €1.250 en u heeft als betaaldatum de 15de van elke maand gekozen. Stel, uw resterend saldo is €1.000 en op 25 februari 2020 doet u een geldopname via een bankautomaat. Voor deze transactie worden €4,95 kosten aangerekend. Hoeveel moet u dan betalen op 15 maart 2020? Ongeveer 14 dagen vóór uw betaaldatum, in dit geval 1 maart 2020, berekent Santander uw maandbedrag, dit wordt vastgelegd op basis van de gegevens die Santander op dat moment van u heeft. De berekening van uw eerstvolgende maandelijkse betaling gebeurt dan als volgt: Uw restsaldo is €1.000, uw maandrente is 1,13% of €11,3. Uw basisbedrag bestaat uit uw restsaldo en rente in dit geval 1/18e of €56,18. Uw kost is €4,95. De som van deze bedragen is uw maandbedrag van €61,13. Deze berekening kan voor u duidelijk zijn, maar u kunt altijd een agent van Santander bellen die u alles in detail uitlegt.

Een kredietopening heeft een maximale looptijd en dit is afhankelijk van het bedrag van de kredietlimiet. Bijvoorbeeld voor een kredietlimiet van €1.250 is de maximale looptijd 24 maand. Voor een kredietlimiet van €5.000 is de maximale looptijd 35 maand. Dat houdt concreet in dat u het totale bedrag binnen die looptijd moet hebben afgelost.

Wat zijn de tarieven van een kredietopening?

Heeft u op korte termijn een bepaald bedrag nodig? En denkt u dat een kredietopening voor u de meest geschikte optie is? Dan loont het om te kijken naar een kredietopening van Santander: voordelig, betrouwbaar en verantwoord geld lenen. U betaalt dan, zoals hierboven uitgelegd, een variabel bedrag per maand aan rente, dat u via domiciliëring aan Santander betaalt.

Het kredietbedrag is het bedrag dat u verwacht nodig te hebben, variërend van €501 tot €5.000. Het maandbedrag per maand is het bedrag dat u ons maandelijks bent verschuldigd en bestaat uit zowel aflossing als rente. De debetrentevoet is het percentage rente dat u over het geleende termijnbedrag betaalt. We gaan er daarbij vanuit dat het totale bedrag in één keer volledig wordt opgenomen en dat er geen extra aflossingen of heropnames plaatsvinden.

 

Veelgestelde vragen