Zoals voor alle leenvormen, geldt ook voor het afsluiten van een kredietopening dat u het geleende bedrag moet aflossen. Bij een kredietopening maken we onderscheid in de kredietlimiet en het geleende bedrag. De kredietlimiet is het bedrag tot waaraan u geld kunt opnemen. Het opgenomen bedrag noemen we ook wel het geleende bedrag of het uitstaande saldo.

Een voorbeeld:

U vraagt een kredietopening aan voor €1.500 en geeft aan dat u van dit bedrag slechts €1.000 direct nodig heeft. In dat geval is €1.000 het geleende bedrag (het uitstaand saldo) en uw kredietlimiet is €1.500. Dat betekent dat u binnen uw kredietlimiet nog €500 over heeft om op een ander tijdstip op te nemen. Iedere maand betaalt u een maandbedrag om het uitstaande saldo van €1.000 af te lossen. Hier wordt rekening gehouden met uw nulstellingsdatum. Bij Santander wordt iedere maand uw maandbedrag opnieuw berekend. We respecteren niet alleen de wettelijke minimumbedragen, maar zorgen er ook voor dat u elke maand genoeg betaalt om uw nulstellingstermijn op tijd te behalen.

Het exacte maandbedrag dat u betaalt, is gebaseerd op onder andere de hoogte van het geleende bedrag, de rente die u betaalt voor de lening en uw nulstellingsdatum. Dat maakt het aflossen van een kredietopening voor iedereen anders. Tenslotte is geen lening hetzelfde en sluit iedere lener andere voorwaarden af met zijn of haar kredietverstrekker. Daarnaast zijn er opties als tussentijds aflossen voorhanden die de situatie wéér anders maken. Genoeg om rekening mee te houden dus.

 

Hoe los ik een kredietopening af?

Door het maandelijks betalen van uw bedrag lost u het uitstaande saldo van het krediet af. U betaalt het afgesproken maandbedrag via domiciliëring, daar heeft u geen omkijken naar. Santander int automatisch op de eerste, achtste, vijftiende of tweeëntwintigste dag van de maand, na overleg met u tijdens het afsluiten van de kredietopening. Als het krediet volledig is terugbetaald, is het uitstaande saldo €0. En is uw volledige kredietlimiet opnieuw ter beschikking. Zolang het uitstaande saldo €0 is en u niets opneemt, betaalt u geen maandbedragen.

Het voordeel van een kredietopening is dat u ervoor kunt kiezen om tussentijds ook weer geld op te nemen. Dit kan altijd tot aan de afgesproken kredietlimiet. Handig wanneer u vaker extra geld nodig heeft of achter de hand wilt hebben. Neemt u geld op van uw krediet, dan gaat u weer een maandbedrag betalen. De totale looptijd van uw kredietopening is afhankelijk van uw kredietlimiet.

Bijvoorbeeld, voor een kredietopening met een kredietlimiet van 2.000 euro is de nulstellingstermijn 37 maanden. Er is namelijk een wetswijziging ingevoerd op 1 januari 2013 die zegt dat elke kredietopening waarbij geld wordt opgenomen en er dus een uitstaand saldo is, op een bepaald tijdstip op ‘nul’ moet staan. Dit is de nulstellingsdatum. Deze datum is in functie van de kredietlimiet. Voor 1 januari 2013 bestond er geen nulstellingstermijn.

Kan ik extra aflossen bij een kredietopening?

Extra aflossen bij een kredietopening is een zeer goede optie. U betaalt geen extra kosten bij het vervroegd terugbetalen en u zorgt ervoor dat het uitstaande saldo lager wordt waardoor u eerder klaar bent met aflossen. Het is logisch dat een situatie zo kan groeien dat u weer meer geld tot uw beschikking heeft. Het kan dan slim zijn om er voor te kiezen om uw kredietopening eerder helemaal af te betalen. Dit kan altijd, op ieder moment, en is zonder extra kosten.

Kan ik vroeger aflossen zonder extra kosten?

Ja, dat kan. Op dit gebied verschilt een kredietopening dan ook van een persoonlijke lening. De kredietverstrekker rekent in het geval van een persoonlijke lening namelijk extra kosten wanneer de lening vroeger wordt afgelost dan de afgesproken einddatum, simpelweg omdat de bank anders geld misloopt. Bij een kredietopening is dit niet het geval. U kunt hier kosteloos tussentijds extra aflossen en zodoende besparen op de langere termijn. Dus zonder extra kosten aflossen of misschien zelfs alles in één keer aflossen. Een wezenlijk verschil dus met een persoonlijke lening en een reden waarom een kredietopening in bepaalde situaties gunstiger is.

 

Tarieven van onze kredietopening

JAlle geldverstrekkers hanteren andere tarieven voor lenen, gebaseerd op onder meer de rente die zij zelf betalen en uw leenbedrag. U betaalt bij Santander alleen de rente en verder geen kosten voor het afsluiten van een lening of krediet. Wilt u weten wat uw maandbedrag wordt? Doe dan vrijblijvend een aanvraag, zodat we voor u kunnen berekenen wat de rente is en waar het bijbehorende bedrag aan deze rente op neerkomt.

Veelgestelde vragen

Wat is een kredietopening?

Een kredietopening is een vorm van geld lenen die veel flexibiliteit biedt. Het bedrag dat u leent, noemen we de kredietlimiet. Dat bedrag hoeft u niet perse op te nemen of te gebruiken. U bepaalt zelf hoeveel u binnen deze limiet gebruikt en op welk moment u dat doet. U betaalt alleen rente over het daadwerkelijk gebruikte bedrag.

Lees meer over wat is een kredietopening.

Kan ik een kredietopening oversluiten?

Ja, dat kan. Uw financiële situatie kan veranderen waardoor uw huidige vorm van lenen niet meer bij u past. In dat geval is uw lening oversluiten wellicht een mogelijkheid. Kort gezegd houdt het oversluiten van uw krediet in dat u opnieuw geld leent om hiermee uw openstaande saldo van uw kredietopening af te lossen. Vaak verandert u dan ook van leenvorm van kredietopening naar een persoonlijke lening.Overigens kunt u vaak wel uw kredietopening open laten zodat mocht het nodig zijn, u altijd geld achter de hand heeft. Zolang u geen openstaand saldo heeft, betaalt u bij de meeste kredietverstrekkers ook niets.

Lees meer over een kredietopening oversluiten.

Wat is de rente bij een kredietopening?

De rente die u betaalt hangt af van het bedrag dat u leent. Een kredietopening kent een variabel rentetarief. Dat betekent dat de rente kan dalen of stijgen tijdens de looptijd, dit in tegenstelling tot de rente bij een persoonlijke lening. Daar staat tegenover dat u een kredietopening wel op ieder moment boetevrij en zonder andere kosten kunt aflossen, geheel of gedeeltelijk.

Lees meer over de rente bij een kredietopening.

Wat kost een kredietopening?

Bij Santander betaalt u voor een kredietopening alleen een rentevergoeding over het openstaande bedrag. U betaalt geen extra kosten of aansluitkosten.Bij uw kredietopening krijgt u ook altijd een betaalkaart, ook hiervoor betaalt u niets extra. Rente betaalt u alleen over een openstaand bedrag. Heeft u alles ingelost, dan betaalt u niets. Santander rekent geen administratiekosten.

Lees meer de kosten bij een kredietopening.

Kan ik een lening afsluiten met een CKP-registratie?

Voor de duidelijkheid: de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) registreert uw hypotheeklening, uw kredietopening, uw lening(en) op afbetaling, uw autolening en andere leningen zoals een renovatielening, een groene lening etc. Kredietverstrekkers gebruiken de CKP om te kijken of het voor u verantwoord is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo ook Santander. Kunt u een lening bij ons afsluiten, registreren wij de lening bij het CKP. Heeft u al ergens een lening lopen? Dan betekent dit dat u een CKP-registratie hebt. Dat hoeft niet negatief te zijn. Veel mensen hebben een hypotheeklening of lening op afbetaling dus een schuld. Kredietverstrekkers kunnen zo namelijk zien of er betaalachterstanden zijn geweest.

Het CKP zegt iets over iemands kredietverleden. Als er geen achterstanden zijn geweest, kan het zelfs als een voordeel worden gezien door kredietverstrekkers. Het hebben van een CKP-negatieve vermelding kan een ander verhaal zijn. Deze wordt geplaatst bij verschillende betalingsachterstanden. Kredietverstrekkers gaan niet in zee met mensen waarvan zij denken dat ze niet in staat zijn een lening terug te betalen. Wanneer een negatieve vermelding opgeheven is en dus niet meer geldt, speelt hij ook geen rol meer bij een nieuwe aanvraag van een lening.

Lees meer over een lening afsluiten met een CKP-registratie.